Building Construction Questions and Answers – Definition of Technical Terms – 2

«
»

This set of Building Construction Questions and Answers for Freshers focuses on “Definition of Technical Terms – 2”.

1. Intermediate rail is also known as ___________
a) Top rail
b) Bottom rail
c) Cross-rail
d) Lock rail
View Answer

Answer: c
Explanation: Intermediate rail is also known as a cross rail. A rail provided between the top rail and the lock rail is known as frieze rail.
advertisement

2. __________ is the vertical face of an opening in the wall which supports the door frame.
a) Shutter
b) Jamb
c) Style
d) Head
View Answer

Answer: b
Explanation: Jamb is the vertical face of an opening in the wall which supports the door frame. Jamb is essential in order to open the door properly. In case of a window, it is known as side jamb when it is along the sides of the window and when along the top, it is known as the head jamb.

3. The sill of a door is known as ________
a) Head
b) Frame
c) Shutter
d) Threshold
View Answer

Answer: d
Explanation: The sill of a door is known as threshold. It is a cross wooden piece and is provided only when necessary. A sill is usually not provided for a door and is generally provided only for a window.

4. ________ are used to fix the frame in the opening of the wall.
a) Jambs
b) Shutters
c) Holdfasts
d) Rails
View Answer

Answer: c
Explanation: Holdfasts are used to fix the frame in the opening of the wall. These are mild steel bars and their proper painting must be ensured before fixing them.

5. Holdfasts are generally bent into __________ shape.
a) T
b) Z
c) H
d) K
View Answer

Answer: b
Explanation: Holdfasts are generally bent into a Z shape. One end is fixed to the door frame and the other end is embedded in the wall. The minimum number of holdfasts recommended on each side of the door is generally three.
advertisement

6. The horizontal length of the holdfast is ________
a) 5 cm
b) 10 cm
c) 20 cm
d) 25 cm
View Answer

Answer: c
Explanation: The horizontal length of the holdfast is generally 20 cm. The dimensions of the section of the holdfast are 30 mm x 6 mm.

7. _________ is the depression created inside the door frame in order to receive the door shutter.
a) Rebate
b) Reveal
c) Jamb
d) Ledge
View Answer

Answer: a
Explanation: Rebate is the depression created inside the door frame in order to receive the door shutter. The width of the rebate cut is about 12 mm and its depth is kept equal to the thickness of the shutter.

8. __________ is a vertical member of the frame used to subdivide a door vertically.
a) Panel
b) Shutter
c) Mullion
d) Reveal
View Answer

Answer: c
Explanation: Mullion is a vertical member of the frame used to subdivide a door or a window vertically. These are also used for the sub-division of panels in framed and panelled doors. The main function of a mullion is to provide support to the lintels and arches.

9. _________ is the external jamb of a door.
a) Reveal
b) Rebate
c) Frame
d) Hold fast
View Answer

Answer: a
Explanation: Reveal is the external jamb of a door or a window. It opens at right angles to the face of the wall. In case of a window, these are the timber lines provided inside the window.
advertisement

10. In the figure below, C represents _________
building-materials-questions-answers-definition-technical-terms-2-q10
a) Reveal
b) Transom
c) Threshold
d) Rebate
View Answer

Answer: b
Explanation: The above figure is of a window. Here, C represents transom. It is a horizontal member of a window frame which is used to sub-divide the window opening horizontally. It is generally made of a wooden sheet. Also, in the figure above, A represents the head, B represents transom light, D represents panel and E represents rail.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn