Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Estimation in R.C.C. Structures

«
»

This set of Civil Engineering Drawing Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Estimation in R.C.C. Structures”.

1. What does R.C.C. stand for?
a) Reinforced Cement Concrete
b) Reinforced Concrete Cement
c) Reinforced Combined Cement
d) Reinforced Constituent Cement
View Answer

Answer: a
Explanation: When we say concrete in the building trade, we actually mean reinforced concrete. Its full name is reinforced cement concrete, or RCC. RCC is concrete that contains steel bars, called reinforcement bars, or rebars.
advertisement

2. The maximum area of tension reinforcement in beams shall not exceed _________
a) 2%
b) 4%
c) 0.15%
d) 1.5%
View Answer

Answer: b
Explanation: According to the clause 26.5.1.1 maximum reinforcement-the maximum area of tension reinforcement shall not exceeds 0.04 bD. So, 0.04 bD/bD*100 = 4%.

3. The diameter of longitudinal bars of a column should never be less than _________
a) 6 mm
b) 8 mm
c) 10 mm
d) 12 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: Due to buckling we don’t use diameter of longitudinal bars of a column less than 12 mm diameter.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Thickened part of a flat slab over its supporting column, is technically known as _____________
a) drop panel
b) capital
c) column head
d) cannot be determined
View Answer

Answer: a
Explanation: Drop panel is used for resisting high shear at the column, drop panels have thickness more than the slab thickness and they are mostly used when the span is large or shear load is high.
While column capital is the upper head of the column which is thickened to reduce the punching shear on the column, column capital also reduces the clear span.

5. The minimum cube strength of concrete used for a prestressed member, is ________
a) 50 kg/cm2
b) 150 kg/cm2
c) 350 kg/cm2
d) 100 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: M35 is minimum required concrete for prestressed concrete.
Here 35 is in N/mm2. So convert it into kg/cm2.
N/mm2 = 10 kg/cm2.
So 35 N/mm2 = 350 Kg/cm2.
Take Civil Engineering Drawing Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The number of treads in a flight is equal to __________
a) risers in the flight
b) risers plus one
c) risers minus one
d) risers plus three
View Answer

Answer: c
Explanation: The part of the stairway that is stepped on. It is constructed to the same specifications (thickness) as any other flooring. The tread “depth” is measured from the outer edge of the step to the vertical “riser” between steps. The “width” is measured from one side to the other.

7. For initial estimate for a beam design, the width is assumed _____________
a) 1/15th of span
b) 1/10th of span
c) 1/20th of span
d) 1/30th of span
View Answer

Answer: d
Explanation: Beams are traditionally descriptions of building or civil engineering structural elements, but any structures such as automotive automobile frames, aircraft components, machine frames, and other mechanical or structural systems contain beam structures that are designed to carry lateral loads are analyzed in a similar.
advertisement

8. A foundation rests on _____________
a) base of the foundation
b) subgrade
c) foundation soil
d) base of the foundation, subgrade and foundation soil
View Answer

Answer: d
Explanation: A foundation (or, more commonly, base) is the element of an architectural structure which connects it to the ground, and transfers loads from the structure to the ground. Foundations are generally considered either shallow or deep. Foundation engineering is the application of soil mechanics and rock mechanics (Geotechnical engineering) in the design of foundation elements of structures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

advertisement

To practice all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.