Building Construction Questions and Answers – Miscellaneous Materials – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Miscellaneous Materials – 1”.

1. The substance which is used for removing the excess material by means of cutting is called ____________
a) Abrasive
b) Adhesive
c) Cohesive
d) Asphalt
View Answer

Answer: a
Explanation: The substance which is used for removing the excess material by means of cutting is called an abrasive. They are the hardest materials. They are used to polish soft materials and provide them with an attractive appearance.
advertisement

2. Which of the following is not a natural abrasive?
a) Garnet
b) Silicon
c) Diamond
d) Flint
View Answer

Answer: b
Explanation: Abrasives are broadly classified into two categories – natural and artificial abrasives. Natural abrasives are those which occur in nature. Garnet, diamond and flint are examples of natural abrasives while silicon is an artificial abrasive.

3. Which of the following is not a synthetic abrasive?
a) Carbides of aluminium
b) Boric acid
c) Corundum
d) Silicon
View Answer

Answer: c
Explanation: Synthetic abrasives or artificial abrasives can be prepared of desired quality and their manufacturing allows the exact duplication of the product. Examples of synthetic abrasives are carbides of aluminium, silicon, boric acid etc. Corundum is an example of a natural abrasive.

4. Which of the following is not a synthetic resin?
a) Melamine resins
b) Urea resins
c) Animal protein glue
d) Phenolic resins
View Answer

Answer: c
Explanation: There are mainly four types of synthetic resins. These are melamine resins, urea resins, phenolic resins and resorcinol resins. Melamine resins are used in the manufacturing of plywood and phenolic resins are used in the manufacturing of resin-bonded plywood.

5. The thermo-plastic glues are permanent once they are set.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Glues from synthetic resins can be either thermo-plastic glues or thermo-setting glues. The thermo-plastic glues, on reheating, can be made plastic again while the thermo-setting glues are permanent once they are set.
advertisement

6. Nitrocellulose glues are prepared from _________
a) Natural gum
b) Starch
c) Rubber
d) Pyroxilin
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitrocellulose glues are prepared from pyroxilin. pyroxilin is nitrated cellulose which is derived by the treatment of cellulose with nitric acid.

7. Rubber glues are obtained by dissolving rubber in _________
a) Alcohol
b) Glycerol
c) Benzene
d) Phenol
View Answer

Answer: c
Explanation: Rubber glues are obtained by dissolving rubber in benzene. They are extensively used for joining rubber, glass, plastics, etc.

8. Which of the following is also known as residual asphalt?
a) Lake asphalt
b) Natural asphalt
c) Rock asphalt
d) Artificial asphalt
View Answer

Answer: d
Explanation: Asphalt is divided into two categories – natural and residual asphalt. Natural asphalt is obtained from nature. Residual asphalt is also known as artificial asphalt.

9. We can obtain lake asphalt from lakes at _________
a) Bermudez and Trinidad
b) Argentina and Brazil
c) Chile and Colombia
d) Ecuador and Mexico
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural asphalt is divided into two groups – lake asphalt and rock asphalt. We can obtain lake asphalt from lakes at Bermudez and Trinidad at depths which vary from 3-60 m.
advertisement

10. Which of the following is not a property of asphalt?
a) Asphalt is a good insulator of heat and electricity
b) Asphalt is waterproof material
c) Asphalt is inflammable
d) Asphalt is not attacked by acids
View Answer

Answer: c
Explanation: Asphalt is a good insulator of heat and electricity. Asphalt is waterproof material and non-inflammable. Asphalt is not attacked by acids.

11. Tensile strength of leather belts should be about _______
a) 75 kg/cm2
b) 175 kg/cm2
c) 275 kg/cm2
d) 375 kg/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: Tensile strength of leather belts should be about 175 kg/cm2. Belts are used for driving machinery, for running mechanical conveyors or for transmitting power.

12. Tensile strength of rubber belts is about _______
a) 100 kg/cm2
b) 300 kg/cm2
c) 400 kg/cm2
d) 1000 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: Tensile strength of rubber belts is about 400 kg/cm2. Rubber belts are reinforced with jute, cotton, canvas etc. Rubber belts are quite cheap and have a better grip on pulleys.

13. The binding material present in asphalt is __________
a) Porcelain
b) Melamine
c) Bakelite
d) Bitumen
View Answer

Answer: d
Explanation: The binding material present in asphalt is bitumen. It is also called mineral tar and is obtained by partial distillation of crude petroleum.
advertisement

14. The amount of inert filler in plastic bitumen is about _________
a) 5-15%
b) 40-45%
c) 60-75%
d) 80-95%
View Answer

Answer: b
Explanation: Plastic bitumen consists of bitumen, a suitable inert filler and a thinner. The amount of inert filler in plastic bitumen is about 40-45%. Plastic bitumen is used to fill cracks in masonry structures.

15. Which of the following is not true about cork?
a) It is obtained from the bark of cork oak trees
b) Cork is a good conductor of sound and electricity
c) Cork is porous
d) Cork is not attacked by heat and moisture
View Answer

Answer: b
Explanation: Cork is porous and is a good insulator of sound and electricity. It is obtained from the bark of cork oak trees and is not attacked by heat and moisture.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn