Building Construction Questions and Answers – Stones – 2

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stones – 2”.

1. The toughness of stone is said to be high if the value of the toughness index exceeds __________
a) 7
b) 13
c) 15
d) 19
View Answer

Answer: d
Explanation: Toughness of stone is said to be high if the value of the toughness index exceeds 19. If it is below 13, then the stone is not tough and if it is between 13 and 19, then the stone is moderately tough.
advertisement

2. For a good stone, the percentage absorption by weight after a day in the water absorption test should not exceed ____________
a) 0.60
b) 0.90
c) 1.60
d) 1.90
View Answer

Answer: a
Explanation: For a good stone, the percentage absorption by weight after a day in the water absorption test should not exceed 0.60. Also, the specific gravity should be greater than 2.7 for good building stone.

3. ____________ is the process of taking out stones from natural rock beds.
a) Normalising
b) Quarrying
c) Mining
d) Smelting
View Answer

Answer: b
Explanation: Quarrying is the process of taking out stones from natural rock beds. Stones obtained from quarrying are widely used for various engineering purposes.

4. Which of the following is not a method of quarrying?
a) Smelting
b) Digging
c) Heating
d) Blasting
View Answer

Answer: a
Explanation: The various methods of quarrying are digging, heating, wedging and blasting. Before actually starting the quarry, it should be kept in mind to carefully examine the exposed surface of rock bed and it is essential to prepare a complete layout of different stages involved in the quarrying process.

5. The use of explosives in order to convert rocks into small pieces of stones is done in ___________
a) Wedging
b) Heating
c) Digging
d) Blasting
View Answer

Answer: d
Explanation: The use of explosives in order to convert rocks into small pieces of stones is done in blasting. Blasting is used for quarrying hard stones without having any fissures or cracks. Stones obtained by this method are generally of small size.
advertisement

6. Which tool is used to make blast holes in the process of blasting?
a) Dipper
b) Tamping bar
c) Jumper
d) Needle
View Answer

Answer: c
Explanation: A jumper is a tool that is used to make blast holes in the process of blasting. However, a dipper is used to drill a hole to the desired depth.

7. Blasting powder is a mixture of _____________
a) Charcoal, sulphur and saltpetre
b) Aluminium, phosphorus and saltpetre
c) Charcoal, calcium and phosphorus
d) Sodium, sulphur and alum
View Answer

Answer: a
Explanation: Blasting powder is a mixture of charcoal, sulphur and saltpetre. It is also known as gun powder and is commonly used as an explosive in the process of blasting.

8. Which tool is used to remove dust from blast holes in the process of blasting?
a) Priming needle
b) Jumper
c) Tamping bar
d) Scraping spoon
View Answer

Answer: d
Explanation: Scraping spoon is used to remove dust from blast holes in the process of blasting. A tamping bar is used to ram the material while refilling the blast holes.

9. Which of the following statements about dynamite is not correct?
a) It can be used for quarrying under water
b) It does not need hard tamping
c) It is cheaper than blasting powder
d) It is very strong
View Answer

Answer: c
Explanation: Dynamite is an explosive used in the blasting process. It is very strong and can be used for quarrying under water as well. It does not need hard tamping. It is much costlier than the blasting powder.
advertisement

10. Cordite is prepared from ___________
a) Benzene
b) Nitro-glycerine
c) Phenol
d) Ester
View Answer

Answer: b
Explanation: Cordite is prepared from nitro-glycerine. It is a powerful explosive used in the blasting process and it can be used under water.

11. Rate of the burning of a good fuse is ___________
a) 1 mm/sec
b) 1 cm/sec
c) 1 m/sec
d) 1 cm/h
View Answer

Answer: b
Explanation: A fuse is used to ignite the explosives. The rate of burning of a good fuse is 1 cm/sec.

12. Cutting of stones into suitable sizes with suitable surfaces after quarrying is known as ___________ of stones.
a) Painting
b) Dressing
c) Blasting
d) Wedging
View Answer

Answer: b
Explanation: Cutting of stones into suitable sizes with suitable surfaces after quarrying is known as dressing of stones. It is carried out in order to get the desired appearance from stonework.

13. The dragged finish is suitable for only soft stones.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dragged finish is suitable for only soft stones. In this, a drag or a comb is rubbed on the surface in all directions. A comb is a piece of steel with a number of teeth.
advertisement

14. Which type of stone finish is represented in the figure below?
construction-building-materials-questions-answers-stones-2-q14
a) Axed finish
b) Dragged finish
c) Boasted finish
d) Circular finish
View Answer

Answer: c
Explanation: The above figure represents boasted finish. In this, non-continuous parallel marks are made on the stone surface with the help of a boaster. These marks can be horizontal, vertical or even inclined.

15. Which of the following is not a property of an ideal preservative used for the preservation of stones?
a) It should be highly economical
b) It should allow moisture to penetrate the surface of the stone
c) It should be harmless
d) It should be non-corrosive
View Answer

Answer: b
Explanation: An ideal preservative used for the preservation of stones should be highly economical. It should be harmless and non-corrosive. It should not allow moisture to penetrate the surface of the stone.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn