Civil Engineering Drawing Questions and Answers – Estimation of Basic Rates Occurred

«
»

This set of Basic Civil Engineering Drawing Questions and Answers focuses on “Estimation of Basic Rates Occurred”.

1. __________ is the built up covered area of a building measured at floor level of any storey.
a) Covered area
b) Carpet area
c) Total area
d) Plinth area
View Answer

Answer: d
Explanation: Plinth area is calculated by taking the external dimensions of the building at the floor level excluding plinth offsets if any. Court-yard, open areas, balconies and cantilever projections are not included in the plinth area.

2. ____________ is a list or schedule of quantities of all the possible items of work required for construction of any building or structure.
a) Quality survey
b) Rate list
c) Quantity survey
d) Rate schedule
View Answer

Answer: c
Explanation: These quantities are worked from the plan and drawing of the structure. Thus the quantity survey indicates the quantities of work to be done under each item which when priced per unit gives the amount of cost.

3. _________________ area of a building is the area of verandahs, passage, corridors, balconies, porches, etc.
a) Floor area
b) Horizontal circulation area
c) Vertical circulation area
d) Verandah area
View Answer

Answer: b
Explanation: It is required for the horizontal movement of the users of building. This may be 10% to 15% of the plinth area of the building.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. ___________ of building is the useful area or liveable area or lettable area. This is the total floor area minus the circulation area, verandahs, corridors, passages, staircase, lifts, entrance hall, etc. minus other non-useable areas.
a) Plinth area
b) Floor area
c) Carpet area
d) Circulation area
View Answer

Answer: c
Explanation: For office building carpet area is the lettable area or useable area and for residential building carpet area is the liveable area and should exclude the kitchen, pantry, stores and similar other room which are not used for living purpose.

5. ______________ include general office expenses, rents, taxes, supervision and other costs which are indirect expenses and not productive expenses on the job.
a) Total costs
b) General costs
c) Overhead costs
d) Contingencies
View Answer

Answer: c
Explanation: The miscellaneous expenses on overheads may be under the following heads- General overheads, Job overheads.
Take Civil Engineering Drawing Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The capacity of doing work by an artesian or skilled labour in the form of quantity of work per day is known as the ______________
a) over-turn
b) in-turn
c) out-turn
d) out-come
View Answer

Answer: c
Explanation: The out-turn of work per artesian varies to some extend according to the nature, size, height, situation, location, etc. In bigger cities where specialised and experienced labour is available the out-turn is greater than small towns and country sides.

7. In earthwork per 28.30 cu m, how many beldars and mzdoors are required per day?
a) 15 Beldars and 8 Mazdoors
b) 0 Beldars and 14 Mazdoors
c) 2 Beldars and 0 Mazdoors
d) 5 Beldars and 4 Mazdoors
View Answer

Answer: d
Explanation: Excavation in foundation, trenches, etc. in ordinary soil including disposal up to 30 m(100’) and lift of 1.5 m (5’).
advertisement

8. In flooring how many masons, beldars, mazdoors and bhishti per day are required?
a) 4 Beldars, 10 Mazdoors, 10 Masons and 8 Bhishti
b) 4 Beldars, 3 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti
c) 9 Beldars, 13 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti
d) 3 Mazdoors, 5 Masons and 10 Bhishti
View Answer

Answer: b
Explanation: 4 cm thick cement concrete flooring of 40 sq m require-4 Beldars, 3 Mazdoors, 5 Masons and 1 Bhishti per day for mixing, laying and finishing.

9. A bullock cart can carry about _________ load.
a) 3 tonne
b) 1 tonne
c) 5 tonne
d) ½ tonne
View Answer

Answer: b
Explanation: The average speed for a bullock cart may be taken as 3.20 km( 2 units) per hour and ¾ hour may be allowed for loading and unloading. Taking 8 hours working per day, the number of trips per day can be calculated.
advertisement

10. The approximate cost of a building of cubic content of 400 cu [email protected] Rs.180/- per cu m is __________
a) Rs. 92000/-
b) Rs. 12000/-
c) Rs. 72000/-
d) Rs. 42000/-
View Answer

Answer: c
Explanation: Cube rate estimate is most accurate as compared to the plinth area estimate as the height of the building is also compared.

11. The carpet area of an office building may be 60% to 75% of plinth area of the building with a target of 75%.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The planners should aim to achieve a target of 75% of the plinth area. The carpet area of residential building may be 50% to 65% of the plinth area of building with a target of 65%.

12. For a framed multi-storeyed building the area occupied by wall may be 50% to 70% of the plinth area.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For a framed multi-storeyed building the area occupied by wall may be 5% to 10% of the plinth area. (a standard 3% for external walls and 2% for internal walls). For ordinary building without frame, the area occupied by walls may be 10% to 15% of the plinth area.

13. For panelled, glazed, etc., shutters- 15 carpenters and 4 beldars can make and fix 4 shutters 40 mm thick size 2.00m*1.15m.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: 112’’ thick of size of 6’-9”*3’-9” per day. Quantity of wood per shutter -0.075 cu m, i.e., 2.66 cu ft.

14. Centring and shuttering for flat surfaces- 4 beldars and 4 carpenters (2 class) can do 9.6 sq m (96 sq ft) per day.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reinforcement work for R.C.C.- 1 blacksmith or fitter and 1 beldar can bend and place in position 1 quintal (2 cwt) of steel per day.

15. Laying cement concrete – 6beldars, 8 mazdoors, ¾ Bhishti and ¼ mason can do 2.83 cu m(100 cu ft) per day.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Laying cement concrete – 2 beldars, 3 mazdoors, ¾ Bhishti and ¼ mason can do 2.83 cu m(100 cu ft) per day.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Civil Engineering Drawing.

To practice basic questions and answers on all areas of Civil Engineering Drawing, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.