Construction Materials Questions and Answers – Termite Proofing

«
»

This set of Construction and Building Materials Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Termite Proofing”.

1. The _______ are popularly known as the white ants though they are in no way related to the ants.
a) Termites
b) Ants
c) Bugs
d) Beatles
View Answer

Answer: a
Explanation: The front pair of Wings of ant is longer than their hind pair whereas in termites, both the pairs are equal. The Termites are found in abundance in tropical and subtropical countries.
advertisement

2. The term _______ is used to indicate the treatment which is given to a building so as to prevent or control the growth of termite in a building.
a) Damp proofing
b) Water proofing
c) Leakage proofing
d) Termite proofing
View Answer

Answer: d
Explanation: Termites live in a Colony and they are very fast in eating wood and other cellulosic material as food. They also damage non cellular materials like plastic, leather cover, etc. The cellulose forms their basic nutrient. They also damage materials of organic origin like household article, furniture, clothing and stationery.

3. ______ are also known as non subterranean or wood nesting termites.
a) Subterranean termites
b) Ground nesting termites
c) Drywood termites
d) White ants
View Answer

Answer: c
Explanation: Drywood termites cause great damage to the buildings in humid coastal areas. They live in dry wood in small colonies without maintaining any connection with the soil. These termites are less in number and they are generally found in the humid coastal regions of South India.

4. _________ termites cannot survive or live without maintaining a connection with the soil.
a) White ants
b) Drywood
c) Subterranean
d) Non subterranean
View Answer

Answer: c
Explanation: Subterranean or ground nesting termites require adequate moisture and it is supplied either from the soil through the tunnels or through wet spots in the building or through any other available source. The mud tubes betray the presence of these termites. Such termite damage a variety of wood and other cellulosic material like paper, cardboard, clothes, etc.

5. The entry of _________ termites into buildings takes place through cracks or fissures of even 0.5 mm thickness in concrete and masonry, floor joints, etc.
a) Ground nesting
b) Non subterranean
c) Drywood
d) White ants
View Answer

Answer: a
Explanation: It is also to be noted that it is very difficult to control land to remove the ground nesting termites or subterranean termites, once they have entered the structure. It is found that loss caused by the termites in our country runs into several millions of rupees every year.
advertisement

6. Which chemical is used as a soil treatment in termite proofing?
a) Chlorine
b) Bromine
c) Aldrin
d) Potassium hydroxide
View Answer

Answer: c
Explanation: The various patented chemical Insecticide such as DDT, PHP, PCP, etc. are available. But the following chemicals in oil solution or preferably water emulsion have proved to be successful. They are Aldrin, Chlordane, Dieldrin, Heptachlor, etc.

7. Chemical like DDT, PHP, PCP, etc. Are used in which method of termite proofing.
a) Structural barrier
b) Soil treatment using powder
c) Soil treatment using emulsion
d) Electronic method
View Answer

Answer: c
Explanation: In soil treatment with chemical, all Chemicals are chlorinated hydrocarbons. They are insoluble in water and hence they are not reached out by the subsoil water. The application of this chemical serve as a chemical barrier between the building and the ground and this method has proved to be the most effective method of termite proofing.

8. In which method of termite proofing, insecticides are poisonous.
a) Chemical
b) Burning
c) Watering
d) Blowing
View Answer

Answer: a
Explanation: There will be adverse effects of chemicals like DDT, BHC, PCP, etc. Are absorbed through skin, inhaled as vapour or swallowed. It is therefore necessary to follow strictly the precautions mentioned on the containers of insecticides.

9. To prevent the entry of termites through walls, the impenetrable physical ___________ may be provided continuously at plinth level.
a) Chemicals barriers
b) Structural barrier
c) Physical barrier
d) Water barrier
View Answer

Answer: b
Explanation: Structural barrier maybe in the form of a cement concrete layer or metal layer at plinth level. The cement concrete layer or coping is 50 mm to 75 mm thick and it is preferable to keep it projected about 50 mm to 75 mm internally and externally.
advertisement

10. Which method is likely to be damaged by the termites.
a) Chemical method
b) Structure barrier
c) Soil treatment
d) Poisonous insecticides
View Answer

Answer: b
Explanation: In Structural barrier, the metal barrier consists of sheets of non corrodible metals such as copper or galvanized iron, having a thickness of about 0.80 mm. The metal barriers are likely to be damage and made prove to be ineffective against termites.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction and Building Materials.

To practice all areas of Construction and Building Materials, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn