Building Construction Questions and Answers – Cavity Walls – General Features

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cavity Walls – General Features”.

1. _______ is the type of wall which consists of two separate walls with a gap in between them.
a) Partition wall
b) Cavity wall
c) Party wall
d) Separating wall
View Answer

Answer: b
Explanation: Partition walls are built to divide the space within the building. Cavity walls are the walls which consist of two separate walls with a gap in between them. Party walls separate adjacent buildings occupied by different owners and separating walls separate different residencies within the same building.
advertisement

2. The two separate walls in a cavity wall are called as _____
a) Petals
b) Blocks
c) Leaves
d) Fragments
View Answer

Answer: c
Explanation: Cavity wall is comprised of two separate walls. These are called leaves. They are also known as skins. There is a cavity between these leaves. Hence, these are called cavity walls.

3. Cavity walls are usually the inner walls of the building.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cavity walls are usually the outer walls of the building because they are constructed for providing thermal and sound insulation to the buildings. They also prevent the moisture from entering the building and hence prevent the formation of cracks in the building.

4. The inner and outer skin of a cavity wall should be greater than _____ cm (half brick).
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
View Answer

Answer: a
Explanation: While constructing a cavity wall, it should be kept in mind that the inner, as well as the outer skin of the cavity wall, should not be less than 10 cm (half brick). The size of the cavity may vary from 4 to 10 cm.

5. The insulating value of cavity walls is _____ greater than the solid walls.
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
View Answer

Answer: d
Explanation: A huge amount of air is present inside the cavity of a cavity wall which is a poor conductor of heat. Hence cavity walls provide great thermal insulation to the buildings. The insulating value of a cavity wall is 25% greater than a solid wall.
advertisement

6. In the figure of the brick cavity wall given below, C represents _____
building-materials-questions-answers-general-features-cavity-walls-q6
a) DPC
b) Flooring
c) Window
d) Cavity
View Answer

Answer: d
Explanation: The above is a figure of cavity concreted up to ground level. In the figure, A represents flooring, B represents DPC, C represents cavity and D represents the ground floor.

7. In a brick cavity wall, the inner and outer leaf is _____ brick thick.
a) Half
b) One
c) One and a half
d) Two
View Answer

Answer: a
Explanation: In a brick cavity wall, the inner and outer leaf is half brick thick. However, if the superimposed loads are very heavy, then the thickness of the inner leaf is increased in the multiple of half brick thickness.

8. In a cavity wall, the width of the cavity should not be more than ____ mm.
a) 50
b) 100
c) 150
d) 200
View Answer

Answer: b
Explanation: In a cavity wall, it must be ensured that the width of the cavity should not be more than 100 mm. Also, it should not be less than 40 mm.

9. Which organization specifies the distance between the wall ties placed in a cavity wall?
a) Building Regulations of India
b) Building Regulations of Japan
c) Building Regulations of U.K.
d) Building Regulations of Italy
View Answer

Answer: c
Explanation: Building Regulations of U.K. specifies that the wall ties should be placed at distances apart not exceeding 450 mm vertically and 900 mm horizontally. There should be at least 5 ties per square meter of the wall.

10. In a cavity wall, weep holes are provided at the bottom of the outer skin at an interval of ____ m.
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: In a cavity wall, weep holes are provided at the bottom of the outer skin at an interval of 1 m. A weep hole is a small opening that allows the drainage of water. They are usually located at the bottom so as to ensure proper drainage.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn