Building Construction Questions and Answers – Non-Ferrous Metals and Alloys – 1

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Non-Ferrous Metals and Alloys – 1”.

1. Aluminium is commercially produced usually from ________
a) Hematite
b) Pyrite
c) Malachite
d) Bauxite
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium is available in various forms such as sulphates, oxides, phosphates etc. Aluminium is commercially produced usually from bauxite. Bauxite is a hydrated oxide of aluminium.
advertisement

2. Which of the following properties is not exhibited by aluminium?
a) Aluminium is a poor conductor of heat and electricity
b) Aluminium is light in weight
c) It readily dissolves in HCl
d) Aluminium is highly resistant to corrosion
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium is light in weight and readily dissolves in HCl. Aluminium is highly resistant to corrosion and is a good conductor of heat and electricity.

3. Arsenide and sulphoarsenide are two important ores of _________
a) Aluminium
b) Cobalt
c) Steel
d) Iron
View Answer

Answer: b
Explanation: Arsenide and sulphoarsenide are two important ores of cobalt. The ores are purified and then fused with limestone in a blast furnace. Impure oxide of cobalt is produced.

4. Which of the following is not a property of cobalt?
a) Cobalt is a lustrous white metal
b) It is attacked by alkalies
c) Cobalt is malleable
d) Cobalt is ductile
View Answer

Answer: b
Explanation: Cobalt is a lustrous white metal which is not attacked by alkalies. Cobalt is ductile and malleable. The specific gravity of cobalt is 8.8.

5. Which of the following is not an ore of copper?
a) Malachite
b) Azurite
c) Copper glance
d) Galena
View Answer

Answer: d
Explanation: The principle ores of copper are copper glance, malachite, azurite, cuprite and copper pyrites. Copper is widely used for making electric cables, lighting conductors, household utensils etc. Galena is an important ore of lead.

6. Which of the following is not a property of copper?
a) Copper is a good conductor of heat
b) The melting point of copper is 1083°C
c) Copper becomes brittle above its melting point
d) The specific gravity of copper is 8.9
View Answer

Answer: c
Explanation: Copper is a good conductor of heat. The melting point of copper is 1083°C and it becomes brittle just below its melting point. The specific gravity of copper is 8.9.
advertisement

7. Which of the following is not an ore of Magnesium?
a) Cassiterite
b) Dolomite
c) Kieserite
d) Carnallite
View Answer

Answer: a
Explanation: The principle ores of magnesium are magnesite, kieserite, dolomite and carnallite. It does occur in the free state in nature. Cassiterite is an oxide of tin.

8. Which of the following is not an ore of zinc?
a) Limonite
b) Zincite
c) Calamine
d) Franklinite
View Answer

Answer: a
Explanation: The principle ores of zinc are zincite, franklinite, zinc blende and calamine. Zinc is used in the process of galvanization. It is also used in electric cells and in the preparation of alloys.

9. Y-alloy is an important alloy of ___________
a) Manganese
b) Iron
c) Aluminium
d) Gold
View Answer

Answer: c
Explanation: Y-alloy is an important alloy of aluminium. Other important alloys of aluminium are duralumin, aldural and aluminium bronze. Y-alloy consists of aluminium, copper, nickel and magnesium and is a good conductor of heat.

10. The percentage of copper and zinc in cartridge brass is _______ and ______ respectively.
a) 30%,70%
b) 70%, 30%
c) 40%, 60%
d) 60%, 40%
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage of copper and zinc in cartridge brass is 70% and 30% respectively. It is a common variety of brass which is used for cartridges, springs etc.

11. The composition of delta metal is _________
a) 60% iron, 3% zinc and 37% copper
b) 3% iron, 60% zinc and 37% copper
c) 3% iron, 37% zinc and 60% copper
d) 37% iron, 60% zinc and 3% copper
View Answer

Answer: c
Explanation: The composition of delta metal is 3% iron, 37% zinc and 60% copper. Delta metal has high resistant to corrosion and can be used to resist corrosion in place of mild steel.

12. Low brass contains 80% copper and 20% tin.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Copper mainly has two types of alloys – brass and bronze. Brass contains copper and zinc while bronze contains copper and tin. Low brass contains 80% copper and 20% zinc.
advertisement

13. When 1% of tin is added to cartridge metal, it is known as ________
a) Naval brass
b) Muntz metal
c) Red brass
d) Admiralty metal
View Answer

Answer: d
Explanation: When 1% of tin is added to cartridge metal, it is known as admiralty metal. However, if it is added to Muntz metal, it is known as naval brass which is an exception to the general rule of brass which says that any element may be present in brass except tin.

14. The percentage composition of copper in white brass and red brass is ______ and _______ respectively.
a) 40%, 55%
b) 55%, 40%
c) 10%, 85%
d) 85%, 10%
View Answer

Answer: c
Explanation: The percentage composition of copper in white brass and red brass is respectively 10% and 85% respectively. Red brass contains 15% zinc with 85% copper while white brass contains 90% zinc and 10% copper.

15. The percentage composition of copper and zinc in yellow brass is _____
a) 35% and 65%
b) 65% and 35%
c) 20% and 80%
d) 80% and 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: The percentage composition of copper and zinc in yellow brass is 65% and 35% respectively. The specific gravity of yellow brass is 8.47 and it is used for lamp fixtures, plumbing etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn