Building Construction Questions and Answers – Roof Coverings for Pitched Roofs – 2

«
»

This set of Building Construction Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Roof Coverings for Pitched Roofs – 2”.

1. Number of corrugations in one big-six type A.C. sheet is _________
a) Three and a half
b) Five and a half
c) Seven and a half
d) Nine and a half
View Answer

Answer: c
Explanation: Number of corrugations in one big-six type A.C. sheet is seven and a half. The overall depth of big six-type A.C. sheets is 55 mm. While the standard corrugated sheets have ten and a half corrugations per sheet.
advertisement

2. Asbestos cement sheets are stronger than G.I. sheets.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Galvanised iron corrugated sheets or G.I. sheets are much stronger than the asbestos cement sheets. However, nowadays they are being replaced by asbestos cement sheets because of their large costs. G.I. sheets are fixed in nearly the same fashion as that of A.C. sheets.

3. _______ is used for the galvanisation of iron sheets.
a) Sodium
b) Aluminium
c) Copper
d) Zinc
View Answer

Answer: d
Explanation: Zinc is used for the galvanisation of iron sheets. It is done in order to prevent the rusting of iron by cutting the contact of iron with air or moisture.

4. Which of the following is the correct formula for finding gauge in slate roofing?
a) Gauge = (length of slate – lap)/2
b) Gauge = (lap – length of slate)/2
c) Gauge = (length of slate – lap)/4
d) Gauge = (lap – length of slate)/4
View Answer

Answer: a
Explanation: In slate roofing, the slates are fixed to the battens. The spacing of these battens is known as gauge. Gauge is calculated by using the formula – Gauge = (length of slate – lap)/2.

5. Which of the following is used for both pitched as well as flat roofs?
a) Sheeting
b) Aluminium sheets
c) Decking
d) Asbestos cement sheets
View Answer

Answer: c
Explanation: Decking and sheeting are the two types of lightweight roofing materials. Decking is used for both pitched as well as flat roofs. Sheeting is used for only pitched roofs.
advertisement

6. Aluminium roof sheeting consists of aluminium alloyed with ________
a) Silica
b) Carbon
c) Magnesium
d) Manganese
View Answer

Answer: d
Explanation: Aluminium roof sheeting is the lightest of all the roofing materials. It consists of aluminium alloyed with manganese. Manganese is present in a very small amount to impart strength.

7. Which type of tiles is shown in the figure below?
construction-materials-questions-answers-roof-coverings-pitched-roofs-2-q7
a) Pan tiles
b) Plain tiles
c) Spanish tiles
d) Inter-locking tiles
View Answer

Answer: a
Explanation: The figure given above represents pan tiles. In this figure, A represents bed and B represents the nib. Pan tiles are curved while plain tiles are flat.

8. In asbestos cement sheets, the laying always begins from _______
a) Rafters
b) Hips
c) Valleys
d) Eaves
View Answer

Answer: d
Explanation: Asbestos cement sheets can be either laid from right to left or from left to right. In asbestos cement sheets, the laying always begins from eaves. Hence, the eaves course is laid first.

9. Aluminium alloy and steel decking is suitable up to a load of _______
a) 0.75 kN/m2
b) 1.5 kN/m2
c) 1.75 kN/m2
d) 2.5 kN/m2
View Answer

Answer: a
Explanation: Aluminium alloy and steel decking is suitable up to a load of 0.75 kN/m2. In this, the width of corrugation varies from 450-900 mm, the depth varies from 25-85 mm and the length is up to 10 m.

10. The figure given below represents _______
construction-materials-questions-answers-roof-coverings-pitched-roofs-2-q10
a) Under tile
b) Over tile
c) A.C sheet
d) G.I. sheet
View Answer

Answer: b
Explanation: The figure given above represents over tile. In this figure, A represents the head and B represents the tail. An over tile tapers down from the tail to head while an under-tile tapers down from the head to tail.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn