Building Construction Questions and Answers – Distempering – White Washing and Color Washing

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Distempering – White Washing and Color Washing”.

1. White wash is prepared from ________
a) Quick lime
b) Slaked lime
c) Fat lime
d) Hydraulic lime
View Answer

Answer: c
Explanation: Whitewash is prepared from fat lime. It is also known as white lime. It is hydrated calcium oxide and sets by absorbing carbon dioxide from the air.
advertisement

2. While preparing whitewash, how many grams of gum dissolved in hot water is needed per cubic metre of lime cream?
a) 500 gm
b) 1000 gm
c) 1500 gm
d) 2000 gm
View Answer

Answer: b
Explanation: While preparing whitewash, 1000 grams of gum dissolved in hot water is needed per cubic metre of lime cream. Sometimes, rice can also be used in the place of gum.

3. Crystals of calcium carbonate formed by fat lime are not very strong.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Crystals of calcium carbonate formed by fat lime are not very strong. Due to this, fat lime does not possess much strength. It is used for various purposes such as whitewashing, plastering of walls etc.

4. While preparing whitewash, how many kilograms of sodium chloride dissolved in hot water is needed for every 10 kg of lime?
a) 1 kg
b) 1.3 kg
c) 2 kg
d) 2.3 kg
View Answer

Answer: b
Explanation: While preparing whitewash, 1.3 kg of sodium chloride dissolved in hot water is needed for every 10 kg of lime. Sodium chloride makes the process of carbonation of calcium hydroxide quick which helps in the making the coating hard.

5. _________ is used to apply whitewash.
a) Bevel
b) Chisel
c) Trowel
d) Moonj
View Answer

Answer: b
Explanation: Moonj is used to apply whitewash. It is essential to use a proper method for preparing as well as for applying whitewash in order to get a neat and clean finish.
advertisement

6. While preparing whitewash, up to how many grams of ultra-marine blue is added per kg of lime?
a) 3 gm
b) 30 gm
c) 200 gm
d) 300 gm
View Answer

Answer: a
Explanation: While preparing whitewash, up to three grams of ultra-marine blue is added per kg of lime. It is usually added to the last two coats of the solution. Ultra-marine blue is a blue colored pigment of sodium aluminosilicate containing sulphur.

7. Which of the following is generally used as a pigment for colour washing?
a) Blue vitriol
b) White vitriol
c) Orange vitriol
d) Brown vitriol
View Answer

Answer: a
Explanation: Color washing is obtained by adding coloured pigment to the whitewash. Blue vitriol is generally used as a pigment for colour washing. Blue vitriol is hydrated copper sulphate with 5 molecules of water of crystallisation.

8. Before doing whitewashing on the _____ whitewashing on _______ must be done.
a) Walls, doors
b) Ceilings, walls
c) Walls, ceilings
d) Walls, windows
View Answer

Answer: c
Explanation: The specified number of coats needed to apply whitewash is generally three. Each coat must be allowed to dry before the application of the next coat. Before doing whitewashing on the walls, whitewashing on ceilings must be done.

9. In colour washing, the first coat should be of ________
a) Colour wash
b) White wash
c) Mixture of colour wash and white wash
d) Paint
View Answer

Answer: b
Explanation: Minimum number of coats of colour wash in colour washing is two. The first coat should be of whitewash only. The subsequent coats should be of colour wash. Colour wash is applied in the same way as that of whitewash.

10. Fifty litres of water is needed per kg of unslaked lime in the preparation of whitewash.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Five litres of water is needed per kg of unslaked lime in the preparation of whitewash. It is allowed to stand for 24 hours. Fat lime is slaked at the site using proper methods.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn