Building Construction Questions and Answers – Acoustical Design of Halls and Studios

«
»

This set of Building Construction online test focuses on “Acoustical Design of Halls and Studios”.

1. In the acoustical design of a hall or an auditorium, the angle between the side walls and the curtain line should not be more than _________ degrees.
a) 20
b) 150
c) 100
d) 180
View Answer

Answer: c
Explanation: In the acoustical design of a hall or an auditorium, the angle between the side walls and the curtain line should not be more than 100 degrees. The shape of the hall is an extremely important factor in view of better audibility.
advertisement

2. For lecture halls, large volumes are beneficial for weak sounds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For lecture halls, small volumes are beneficial for weak sounds. However, for music halls, the volume should be large in order to have enough space for the music to spread in the hall.

3. The width of the seats in an auditorium should be between __________
a) 10-15 cm
b) 13-21 cm
c) 26-37 cm
d) 45-56 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: The seats in an auditorium should be arranged in concentric arcs of circles drawn with the centre situated as much behind the centre of the curtain line as its distance is from the rear wall of the auditorium. The width of the seats in an auditorium should be between 45-56 cm.

4. In a studio, the noise level should be brought down to ___________
a) 5-10 dB
b) 10-15 dB
c) 20-30 dB
d) 50-60 dB
View Answer

Answer: c
Explanation: In a studio, the noise level should be brought down to 20-30 dB. The acoustic design of the studio should be such that any kind of echoes is completely eliminated.

5. The recommended volume for a public lecture hall is ___________
a) 1.5-2.5 m3 per person
b) 2.5-3.5 m3 per person
c) 3.5-4.5 m3 per person
d) 5.5-6.5 m3 per person
View Answer

Answer: c
Explanation: The recommended volume for a public lecture hall is 3.5-4.5 m3 per person. While the volume recommended for cinemas is 4.0-5.0 m3 per person and that for musical halls is 4.0-5.5 m3 per person.
advertisement

6. The average height for small halls should be _________
a) 3 m
b) 6 m
c) 8 m
d) 10 m
View Answer

Answer: b
Explanation: The average height for small halls should be 6 m while the average height for large halls should be 7.5 m. The height is determined by various factors such as ventilation, presence of balcony, type of performance etc.

7. The auditorium rear wall should be concave in shape.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The auditorium rear wall should not be concave in shape. It should be either flat or convex in shape.

8. In the acoustical design of a studio, the ratio of height, breadth and length of the studio should be _________
a) 1:3:5
b) 2:3:5
c) 1:3:7
d) 2:3:7
View Answer

Answer: b
Explanation: In the acoustical design of a studio, the ratio of height, breadth and length of the studio should be 2:3:5. The walls of the studio should be of rigid construction in order to insulate the external noise completely.

9. The interior surfaces of walls in a studio should be of ________ materials.
a) Absorbent
b) Adsorbent
c) Reflective
d) Refractive
View Answer

Answer: a
Explanation: The interior surfaces of walls in a studio should be of absorbent materials. However, the outer surfaces of the walls should be of the reflective type. Provision of windows should be minimum in order to prevent the noise from outside.
advertisement

10. Rotatable cylinders are provided in the ceiling of a studio in order to obtain variable __________
a) Amplitude
b) Frequency
c) Reverberation time
d) Intensity
View Answer

Answer: c
Explanation: Rotatable cylinders are provided in the ceiling of a studio in order to obtain variable reverberation time. Each cylinder consists of three sectors with three different absorptive materials. It can also be obtained by providing hinged panels or shutters.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn