Construction Cost Estimation Questions and Answers – Estimation and Costing – Long Wall and Short Wall Method and Center Line Method

«
»

This set of Building Construction Question Paper focuses on “Estimation and Costing – Long Wall and Short Wall Method and Center Line Method”.

1. Which of the following is not a method of working out quantities like earthwork and brickwork in plinth?
a) Long wall-short wall method
b) Centre line method
c) Thick wall – thin wall method
d) Partly centre line and short wall method
View Answer

Answer: d
Explanation: There are various methods that are used to work out quantities like earthwork, foundation concrete, etc. Some of these methods are the long wall-short wall method, partly centre line and short wall method and centre line method.
advertisement

2. In long wall-short wall method, the wall along the length of the room is said to be the short wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In long wall-short wall method, the wall along the length of the room is considered as the long wall. While the short wall is the one which is normal to the long wall.

3. To get the quantities, the lengths found using the long wall-short wall method are multiplied with _________
a) Width
b) Weight
c) Thickness
d) Breadth and depth
View Answer

Answer: d
Explanation: To get the quantities, the lengths found using the long wall-short wall method are multiplied with breadth and depth. In this method, the centre line lengths of the individual walls are calculated first to get the length of the short wall and the long wall.

4. In long wall-short wall method, the length of the long wall is calculated after the addition of _________ to its centre line length at each end.
a) Breadth
b) Half breadth
c) Height
d) Half-height
View Answer

Answer: b
Explanation: The length of the long wall in long wall-short wall method is determined after adding half breadth to its centre line length at each end. While the length of the short wall is determined by subtracting half breadth at each end from its centre line length.

5. In long wall-short wall method, the length of the short wall generally increases from earthwork to brickwork in the superstructure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In long wall-short wall method, the length of the long wall generally increases from earthwork to brickwork in the superstructure. However, that of the short wall decreases.
advertisement

6. The centre line method is suitable for walls having ________
a) Different cross-sections
b) Similar cross-sections
c) Same weights
d) Same materials
View Answer

Answer: b
Explanation: The centre line method is suitable for walls having similar cross-sections. The estimates prepared using the centre line method are the quickest and accurate.

7. In partly centre line and partly cross wall method, the centre line method is applied to _______
a) External walls
b) Internal walls
c) Thick walls
d) Thin walls
View Answer

Answer: a
Explanation: Partly centre line and partly cross wall method is adopted when the external wall has one thickness and the internal walls have different thicknesses. In such a method, the centre line method is applied to the external walls and the long wall-short wall method is applied to the internal walls.

8. In earthwork calculations, the average horizontal distance between the centre of deposition and the centre of excavation is known as ___________
a) Lift
b) Flooring
c) Lead
d) Embankment
View Answer

Answer: c
Explanation: In earthwork calculations, the average horizontal distance between the centre of deposition and the centre of excavation is known as lead. Its unit is 50 m.

9. In earthwork calculations, how many lifts are to be paid to the contractor when the earth is to be lifted for 4.5 metres?
a) Four
b) Eight
c) Twelve
d) Sixteen
View Answer

Answer: a
Explanation: In earthwork calculations, the unit of lift is 2 metres for the first lift and one extra lift for every 1 metre. Therefore, when the earth is to be lifted for 4.5 metres, four lifts are to be paid to the contractor. For the first 2 metres, one lift is needed and for the rest 2.5 metres, three more lifts are required which sums up to a total four lifts.
advertisement

10. Which of the following is not a lumpsum item in the estimate?
a) Architectural features
b) Water supply and sanitary arrangements
c) Masonry items
d) Electrical installations
View Answer

Answer: c
Explanation: While preparing an estimate, items other than civil engineering items are referred to as L.S. items or lumpsum items. Some of the lumpsum items in the estimate are the architectural features, electrical installations, water supply and sanitary arrangements, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Construction Cost Estimation.

To practice all questions papers on Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn