Building Construction Questions and Answers – PERT and CPM

«
»

This set of Building Construction Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “PERT and CPM”.

1. Which of the following is not a phase of project management?
a) Project planning
b) Project scheduling
c) Project controlling
d) Project being
View Answer

Answer: d
Explanation: There are three phases of project management. These are project planning, project scheduling and project controlling. Project management refers to a highly specialised job to achieve the objectives of a project.
advertisement

2. Who introduced the bar charts?
a) Williams henry
b) Henry Gantt
c) Jane Gantt
d) Joseph henry
View Answer

Answer: b
Explanation: Henry Gantt introduced the bar charts around 1900 A.D. They give pictorial representation in two dimensions of a project by breaking it down into numerous manageable units.

3. Bar charts were modified later to obtain the milestone charts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The various tools or techniques used for project management are bar charts, milestone charts and network diagrams. Bar charts were modified later to obtain the milestone charts.

4. The full form of PERT is _______
a) Program Evaluation and Rate Technology
b) Program Evaluation and Robot Technique
c) Program Evaluation and Robot Technology
d) Program Evaluation and Review Technique
View Answer

Answer: d
Explanation: There are various network techniques which are called by various names like PERT, CPM, TOPS and LESS. Network technique is one of the major advancements in management science. The full form of PERT is Program Evaluation and Review Technique.

5. The full form of CPM is ______
a) Critical Path Method
b) Control Path Method
c) Critical Plan Management
d) Control Path Management
View Answer

Answer: a
Explanation: The full form of CPM is the Critical Path Method. CPM networks are mainly used for those projects for which a fairly accurate estimate of time of completion can be made for each activity.
advertisement

6. In bar charts, which colour is used to show the actual progress?
a) Red
b) Black
c) Blue
d) Green
View Answer

Answer: d
Explanation: In bar charts, different colours are sometimes filled in the bars for showing various control information. For actual progress, green colour is used. For anticipated progress, black colour is used and for progress behind schedule, red colour is used.

7. A PERT network is activity-oriented while a CPM network is event-oriented.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A CPM network is activity-oriented while a PERT network is event-oriented. Event is the completion of an activity or the commencement of an activity. An event may be head event, tail event or dual role event.

8. _________ are used to represent activity in a network diagram.
a) Circles
b) Squares
c) Rectangles
d) Arrows
View Answer

Answer: d
Explanation: A network is a flow diagram which consists of events and activities which are connected sequentially and logically. Arrows are used to represent activity in a network diagram. Events are generally represented by circles.

9. The shortest possible time in which an activity can be achieved under ideal circumstances is known as ________
a) Pessimistic time estimate
b) Optimistic time estimate
c) Expected time estimate
d) The most likely time estimate
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three kinds of time estimates made by PERT planners. These are the optimistic time estimate, the pessimistic time estimate and the most likely time estimate. The shortest possible time in which an activity can be achieved under ideal circumstances is known as the optimistic time estimate.

10. According to the time estimates made by the PERT planners, the maximum time that would be needed to complete an activity is called as ______
a) The most likely time estimate
b) Optimistic time estimate
c) Pessimistic time estimate
d) Expected time estimate
View Answer

Answer: c
Explanation: According to the time estimates made by the PERT planners, the maximum time that would be needed to complete an activity is called the pessimistic time estimate. This estimate does not include possible effects of floods, earthquakes etc.
advertisement

11. In a network, a critical path is the time-wise shortest path.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a network, a critical path is the time-wise longest path. The critical path in the Critical Path Method plays an essential role in scheduling and planning.

12. The difference between the maximum time available and the actual time needed to perform an activity is known as _________
a) Free float
b) Independent float
c) Total float
d) Half float
View Answer

Answer: c
Explanation: The difference between the maximum time available and the actual time needed to perform an activity is known as the total float. Hence, the total float is the excess of the maximum available time throughout the time of the activity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Building Construction.

To practice all areas of Building Construction, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn