IC Engine Questions and Answers – Terminologies and Defintions

«
»

This set of IC Engine online quiz focuses on “Terminologies and Definitions”.

1. Crankcase explosion in I.C. engine usually occurs as __________
a) first a mild explosion followed by a big explosion
b) first a big explosion followed by a mild explosion
c) both mild and big explosions occur simultaneously
d) never occurs
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. The ____________ volume created in the cylinder during the operation of the engine is filled with the working fluid.
a) constant
b) varying
c) any one of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. ____________ forms the first link in transmitting the gas forces to the output shaft.
a) Cylinder
b) Piston
c) Combustion chamber
d) Exhaust manifold
View Answer

Answer: b
Explanation: Piston fits perfectly into the cylinder providing a gas-tight space with the piston rings and the lubricant and forms the first link in transmitting the gas forces to the output shaft.
advertisement
advertisement

4. What is the function of a fuel pump in a petrol pump?
a) inject fuel in cylinder
b) supply fuel when carburetor fails
c) pump fuel so that it reaches carburettor
d) improve thermal efficiency
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. If overhead clearance is less, then which of the following type of engine should be selected?
a) V-type
b) In-line type
c) Vertical
d) Horizontal
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
Participate in IC Engine Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Which is the false statement about the advantages of V-type engine?
a) compact design requiring lesser space
b) improved distribution of air to cylinder
c) casting less liable to distortion
d) less overhead clearance
View Answer

Answer: d
Explanation: In horizontal type engine, less overhead clearance is found.

7. The pistons are usually given a coating such as tin plating in order to __________
a) reduce weight
b) conduct heat efficiently
c) reduce the possibility of scoring
d) reduce friction
View Answer

Answer: c
Explanation: Pistons are provided with tin coating to reduce scoring.
advertisement

8. Piston rings are usually made of __________
a) cast iron
b) aluminium
c) carbon steel
d) phosphor bronze
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Piston rings are plated with chromium, cadmium or phosphate in order to __________
a) reduce cost
b) improve surface finish
c) prevent clogging
d) reduce wear and eliminate scuffing
View Answer

Answer: d
Explanation: Piston rings are plated to reduce wear and eliminate scuffing.
advertisement

10. The top piston ring nearer to the piston crown is known as __________
a) compression ring
b) oil ring
c) scrapper ring
d) groove ring
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.