IC Engine Questions and Answers – Properties of Lubrication – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties Of Lubrication – 1”.

1. Which of the following are the properties of lubricants?
a) viscosity
b) flash point
c) fire point
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The properties of lubricants are
i) viscosity
ii) flash point
iii) fire point
iv) cloud point
v) pour point
vi) corrosion
vii) physical stability
viii) neutralisation number
ix) film strength
x) oiliness
xi) emulsification
xii) chemical stability
xiii) adhesiveness
xiv) specific gravity.
advertisement

2. ____________ is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.
a) Viscosity
b) Flash point
c) Fire point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses and hence it is a measure of the ability of the oil film to carry a load.

3. A more viscous oil can carry a greater load, but it will offer great friction to sliding movement of the one bearing surface over the other.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Viscosity varies with the temperature and hence if a surface to be lubricated is normally at high temperature it should be supplied with oil of higher viscosity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The viscosity is measured by ____________
a) barometer
b) thermometer
c) viscosimeter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The viscosity is measured by viscosimeter.
advertisement

6. A high viscosity index indicates relatively ____________ changes in viscosity of the oil with the temperature.
a) larger
b) smaller
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. Pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will flash when a small flame is passed across its surface.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, flash point is the lowest temperature at which the lubricating oil will flash when a small flame is passed across its surface.
advertisement

8. The flash point of the oil should be sufficiently high so as to avoid flashing of oil vapours at the temperatures occurring in common use.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. ____________ is the lowest temperature at which the oil burns continuously.
a) Viscosity
b) Flash point
c) Fire point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously while viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.
advertisement

10. ____________ is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour.
a) Viscosity
b) Pour point
c) Fire point
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Pour point is the lowest temperature at which the lubricating oil will pour while fire point is the lowest temperature at which the oil burns continuously and viscosity is the ability of the oil to resist internal deformation due to mechanical stresses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter