IC Engine Questions and Answers – Scavenging Process

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Scavenging Process”.

1. The process of clearing the cylinder after the expansion stroke is called scavenging process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Scavenging process is defined as the process of clearing the cylinder after the expansion stroke.
advertisement

2. Scavenging process is the replacement of combustion products in the cylinder from the previous power stroke with fresh air charge to be burned in the next cycle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. The efficiency of a two stroke engine does not depend on the effectiveness of the scavenging process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the efficiency of a two stroke engine greatly depends on the effectiveness of the scavenging process.
advertisement
advertisement

4. Inadequate scavenging leads to high mean indicated pressure which results in high weight and high cost per kW for the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, inadequate scavenging leads to low mean indicated pressure which results in high weight and high cost per kW for the engine.

5. Inadequate scavenging leads to a low amount of oxygen availability which results in incomplete combustion leading to higher specific fuel combustion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. Inadequate scavenging leads to contamination of lubricating oil to a greater extent which reduces the lubricating qualities and eventually results in increased wear of piston and cylinder liners.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Scavenging angle is the crank angle during which both inlet and exhaust port are open.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. Scavenging period is the time period taken for crank angle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, scavenging period is the time period taken for scavenging angle.

9. Which of the following are the theoretical scavenging processes?
a) perfect scavenging
b) perfect mixing
c) short circuiting
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The theoretical scavenging processes are
i) perfect scavenging
ii) perfect mixing
iii) short circuiting.
advertisement

10. In short circuiting process, the fresh charge coming from the scavenge manifold directly goes out of the exhaust ports without removing combustion products.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter