IC Engine Questions and Answers – Turbocharging

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Turbocharging”.

1. Turbochargers are centrifugal compressors driven by the exhaust gas turbines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. A typical petrol engine may harness up to ____________ of the energy contained in the fuel supplied.
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Up to 30% of the energy contained in the fuel supplied is harnessed in a typical petrol engine.

3. ____________ of fuel energy is wasted as heat energy to friction, pumping and dynamic movement.
a) 7%
b) 9%
c) 16%
d) 38%
View Answer

Answer: a
Explanation: Approximately 7% of fuel energy is wasted as heat energy to friction, pumping and dynamic movement and 9% of fuel energy is wasted as heat energy to surrounding air.
advertisement
advertisement

4. ____________ of fuel energy is wasted as heat energy to surrounding air.
a) 7%
b) 9%
c) 16%
d) 38%
View Answer

Answer: b
Explanation: 9% of fuel energy is wasted as heat energy to surrounding air while 16% of fuel energy is wasted as heat energy to engine’s coolant system.

5. ____________ of fuel energy is wasted as heat energy to engine’s coolant system.
a) 7%
b) 9%
c) 16%
d) 38%
View Answer

Answer: c
Explanation: 16% of fuel energy is wasted as heat energy to engine’s coolant system while approximately 7% of fuel energy is wasted as heat energy to friction, pumping and dynamic movement and 9% of fuel energy is wasted as heat energy to surrounding air.
advertisement

6. ____________ of fuel energy is wasted as heat energy to outgoing exhaust gases.
a) 7%
b) 9%
c) 16%
d) 38%
View Answer

Answer: d
Explanation: 38% of fuel energy is wasted as heat energy to outgoing exhaust gases and 16% of fuel energy is wasted as heat energy to engine’s coolant system while approximately 7% of fuel energy is wasted as heat energy to friction, pumping and dynamic movement and 9% of fuel energy is wasted as heat energy to surrounding air.

7. The turbocharger relies solely on extracting up to a third of the wasted energy passing out from the engine’s cylinders to impart power to the turbine wheel and compressor wheel assembly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The turbocharger relies solely on extracting up to a third of the wasted energy passing out from the engine’s cylinders to impart power to the turbine wheel and compressor wheel assembly.
advertisement

8. Turbocharged engines produce lower cylinder volumetric efficiencies compared with the normally aspirated induction systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, turbocharged engines produce higher cylinder volumetric efficiencies compared with the normally aspirated induction systems.

9. The compression of the charge entering the cells of the impeller depends upon the centrifugal force effect which decreases with the square of the rotational speed of the impeller wheel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the compression of the charge entering the cells of the impeller depends upon the centrifugal force effect which increases with the square of the rotational speed of the impeller wheel.
advertisement

10. When the engine is suddenly accelerated there will be a small time delay before the extra energy discharged into the turbine housing volute can speed up the turbine wheel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, when the engine is suddenly accelerated there will be a small time delay before the extra energy discharged into the turbine housing volute can speed up the turbine wheel.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter