IC Engine Questions and Answers – Methods of Improving Engine Performance

«
»

This set of IC Engine Mcqs focuses on “Methods Of Improving Engine Performance”.

1. The extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand is?
a) precision
b) accuracy
c) resolution
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand while precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions and resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.
advertisement

2. The degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions is?
a) precision
b) accuracy
c) resolution
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions and resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range while accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand.

3. ____________ is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction.
a) Precision
b) Repeatability
c) Accuracy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction and accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand while precision is the degree of reproducibility among several independent measurements of the same true value under reference conditions.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. ____________ is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions.
a) Reliability
b) Repeatability
c) Accuracy
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions while repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings when the same measurand value is applied to it repeatedly under the same environmental conditions and in the same direction and accuracy is the extent to which the measured value deviates from the true value of the measurand.

5. ____________ is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.
a) Reliability
b) Repeatability
c) Resolution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range and reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions while repeatability is the ability of a measuring device to reproduce output readings.
advertisement

6. ____________ is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand.
a) Response time
b) Repeatability
c) Resolution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Response time is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand while resolution is the magnitude of discernible or detectable output changes as the measurand is continuously varied over the range.

7. ____________ is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.
a) Response time
b) Repeatability
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range while reliability is a measure of the probability that a measuring device will continue to perform within specified limits of error over a specified length of time under specified conditions and response time is the time required for the output of measuring device to reach a specified percentage of its final value as a result of a step change of measurand.
advertisement

8. ____________ is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life.
a) Response time
b) Stability
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Stability is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life while span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.

9. ____________ is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.
a) Range
b) Stability
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits and stability is the ability of a measuring device to retain its repeatability and other characteristics throughout its specified operating life and storage life while span is the algebraic difference between the maximum and minimum limits of the range.
advertisement

10. ____________ is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value.
a) Range
b) Rise time
c) Span
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Rise time is the time required for the output of a measuring device to rise from 10% to 90% of its final value and range is the measurand values over which a measuring device is intended to measure, specified by upper or lower limits.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice MCQs on all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.