IC Engine Questions and Answers – Automotive Engines

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Automotive Engines”.

1. For idling condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be ______________
a) lean
b) rich
c) chemically balanced
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, for idling condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a rich mixture and for cruising condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a lean mixture.
advertisement

2. For cruising condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be ___________
a) lean
b) rich
c) chemically balanced
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For cruising condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a lean mixture and for idling condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a rich mixture.

3. For high power condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be ___________
a) lean
b) rich
c) chemically balanced
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For high power condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a rich mixture while for cruising condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a lean mixture and for idling condition in automotive engines, the air-fuel mixture must be a rich mixture.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. To prevent overheating of exhaust valve and the area near it, the air-fuel mixture must be ___________
a) lean
b) rich
c) chemically balanced
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. In an automobile engine, the indication of knocking is available in the form of ___________
a) light
b) gas
c) audible sound
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally, in an automobile engine, indication of knocking is available in the form of audible sound.
advertisement

6. The operator can make the engine operating conditions less stringent by ___________
a) jamming the throttle
b) releasing the throttle
c) engaging the throttle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. When the throttle is suddenly opened, the mixture from the simple carburetor tends to become ___________
a) rich
b) lean
c) stoichiometric
d) not affected
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, when the throttle is suddenly opened, the mixture from the simple carburetor tends to become lean.
advertisement

8. Which of the following is a Precise petrol injection system?
a) direct injection
b) sequential injection
c) throttle body injection
d) port injection
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.