IC Engine Questions and Answers – Total Engine Friction

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Total Engine Friction”.

1. The difference between I.P. and B.P. is known as total engine friction loss.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. In four stroke cycle engines, an ample amount of ____________ is used during intake and exhaust processes.
a) heat
b) pressure
c) power
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. The pumping loss is negligible in two-stroke cycle engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The pumping loss is negligible in two-stroke cycle engines since the incoming fresh mixture is used for scavenging the exhaust gases and charging the cylinder.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The standard practice for sizing the exhaust valve is to make them a certain percentage ____________ than the inlet valves.
a) larger
b) smaller
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. If due attention is not given to the valve size, valve timing and valve flow coefficients there may be a substantial loss with the increase in engine speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The exhaust throttling loss occurs due to the restrictions imposed by air cleaner, carburetor venturi, throttle valve, intake manifold and intake valve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inlet throttling loss occurs due to the restrictions imposed by air cleaner, carburetor venturi, throttle valve, intake manifold and intake valve.

7. Combustion chamber pump loss is caused due to the pumping work required to pump gases into and out of the pre-combustion chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. ____________ losses are caused due to the leakage of combustion products past the piston from the cylinder into the crankcase.
a) Pumping
b) Blowby
c) Pressure
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. Blowby losses ____________ directly with compression ratio.
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. When a smaller number of large cylinders are used, the friction and economy improve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

11. The frictional mean effective pressure ____________ as the compression ratio is increased.
a) increases
b) decreases
c) remains same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.