IC Engine Questions and Answers – Engine Heat Transfer

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Heat Transfer”.

1. ____________ is the transfer of heat from one part of a substance to another part of the same substance.
a) Convection
b) Conduction
c) Radiation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Conduction is defined as the transfer of heat from one part of a substance to another part of the same substance while convection is defined as the transfer of heat within a fluid by mixing of one portion of the fluid with another.
advertisement

2. ____________ is the transfer of heat within a fluid by mixing of one portion of fluid with another.
a) Convection
b) Conduction
c) Radiation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Convection is defined as the transfer of heat within a fluid by mixing of one portion of fluid with another while conduction is defined as the transfer of heat from one part of a substance to another part of the same substance.

3. ____________ convection occurs when the fluid circulates by virtue of the natural differences in densities of hot and cold fluids.
a) Forced
b) Natural
c) Unpredictable
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. In natural convection, the denser portions of the fluid move downward because of the greater force of gravity, as compared with the force on the less dense.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. When the work is done to blow or pump the fluid, it is said to be ____________ convection.
a) natural
b) forced
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When the work is done to blow or pump the fluid, it is said to be forced convection while natural convection occurs when the fluid circulates by virtue of the natural differences in densities of hot and cold fluids.
advertisement

6. ____________ is the transfer of heat through space or matter by means other than conduction or convection.
a) Forced
b) Natural
c) Radiation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Radiation is the transfer of heat through space or matter by means other than conduction or convection and when the work is done to blow or pump the fluid, it is said to be forced convection while natural convection occurs when the fluid circulates by virtue of the natural differences in densities of hot and cold fluids.

7. In the case of air cooling, the boundary layer as on the gas side offers great resistance, but the effect of this is compensated largely by providing more surface areas by way of cooling pins.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, in case of air cooling, the boundary layer as on the gas side offers great resistance, but the effect of this is compensated largely by providing more surface areas by way of cooling pins.
advertisement

8. In the case of water cooling, there no boundary layer of the liquid coolant on the outside of the cylinder wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, in the case of water cooling, there is also a boundary layer of the liquid coolant on the outside of the cylinder wall.

9. When the spark advance is same as the optimum value the heat rejected to cooling system is increased.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, when the spark advance is different from the optimum value the heat rejected to the cooling system is increased.
advertisement

10. Gas temperature remains at a higher average with increased speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter