IC Engine Questions and Answers – Scavenging Pumps

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Scavenging Pumps”.

1. Piston type pump is used for low speed and single or two cylinder engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Centrifugal blower is used for small and medium engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, roots blower is used for small and medium engines.

3. Centrifugal blower is employed for large and high output engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Scavenging systems, based on charge flow are classifies as __________
a) uniflow
b) loop or reverse scavenging
c) cross scavenging
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Scavenging systems, based on charge flow are classifies as
i) uniflow
ii) loop or reverse scavenging
iii) cross scavenging.

5. Pressure loss co-efficient is defined as the ratio between the main upstream and downstream pressures during the scavenging period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Take IC Engine Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. __________ scavenging system has the highest efficiency.
a) Loop or reverse
b) Uniflow
c) Cross
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Of all the above only uniflow scavenging system has the highest efficiency.

7. In __________ scavenging, the fresh air first sweeps across the piston top, moves up and then down finally out through the exhaust.
a) loop
b) uniflow
c) cross
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. In __________ scavenging system the inlet and exhaust ports are located on opposite sides of the cylinder.
a) loop
b) uniflow
c) cross
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. Crankcase scavenging arrangement is very economical and inefficient in operation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, crankcase scavenging arrangement is very uneconomical and inefficient in operation.
advertisement

10. Scavenging process consists of __________
a) pre-blowdown stages
b) blowdown
c) scavenging
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Scavenging process consists of
i) pre-blowdown stages
ii) blowdown stages
iii) scavenging
iv) additional charging.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.