IC Engine Questions and Answers – Carburetion

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carburetion”.

1. A carburetor is used to supply _____________
a) petrol, air and lubricating oil
b) air and diesel
c) petrol and lubricating oil
d) petrol and air
View Answer

Answer: d
Explanation: The purpose of the carburetor is to supply petrol and air.
advertisement

2. The compensating jet in a carburetor supplies an almost constant amount of petrol at all speeds because the ____________
a) jet area is automatically varied depending on the suction
b) the flow from the main jet is diverted to the compensating jet with an increase in speed
c) the diameter of the jet is constant and the discharge coefficient is invariant
d) flow is produced due to the static head in the float chamber
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Which of the following does not relate to spark ignition engine?
a) Ignition coil
b) Spark plug
c) Carburetor
d) Fuel injector
View Answer

Answer: d
Explanation: Fuel injector is not related to spark ignition engine as there is no fuel injection in spark ignition engine.
advertisement
advertisement

4. Which of the following does not relate to a compression ignition engine?
a) Fuel pump
b) Fuel injector
c) Governor
d) Carburetor
View Answer

Answer: d
Explanation: Carburetor is not related to compression ignition engine.

5. In carburetors, the top of the fuel jet with reference to the level in the float chamber is kept at ____________
a) same level
b) slightly higher level
c) slightly lower level
d) may be anywhere
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. Carburetion is done to ____________
a) feed petrol into cylinder
b) govern the engine
c) break up and mix the petrol with air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The purpose of carburetion is to break up and mix the petrol with air.

7. Power impulses from IC engine are smoothed out by ____________
a) governor
b) crank shaft
c) gear box
d) flywheel
View Answer

Answer: d
Explanation: Power impulses from IC engine are smoothed out by flywheel as the energy is stored in the flywheel.
advertisement

8. Which of the following type of carburetor is preferred?
a) concentric type
b) eccentric type
c) horizontal type
d) vertical type
View Answer

Answer: a
Explanation: Concentric type of carburetor is preferred as it gives a better fuel ratio.

9. In the passenger cars, which of the following type of carburetor is preferred?
a) horizontal type
b) downward draught type
c) upward draught type
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In the passenger cars, a downward draught type of carburetor is preferred to meet the load fuel ratio.
advertisement

10. What is the part load efficiency of a carburetor?
a) maximum
b) optimum
c) poor
d) constant
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter