IC Engine Questions and Answers – Engine Management Systems

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engine Management Systems”.

1. Which of the following is the main aim of an engine management system to achieve?
a) high reliability and durability with lowest possible initial cost
b) high power output and torque
c) low levels of gaseous and particulate emissions
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The main aims of an engine management system is to achieve
i) high reliability and durability with lowest possible initial cost
ii) high power output and torque
iii) low levels of gaseous and particulate emissions
iv) low fuel consumption
v) low noise levels and vibrations.
advertisement

2. What are the important parameters in a gasoline engine that can be controlled?
a) air-fuel ratio
b) mixture distribution between cylinders
c) ignition timing
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The important parameters in a gasoline engine that can be controlled are
i) air-fuel ratio
ii) mixture distribution between cylinders
iii) ignition timing
iv) injection timing of the fuel
v) idle speed.

3. Hall effect pickup use ______________
a) inductive transducers
b) potentiometers
c) thermistors
d) semiconductors
View Answer

Answer: d
Explanation: Hall effect pickup is a transducer that varies its output voltage in response to a magnetic field. Hall effect sensors are used for proximity switching, positioning, speed detection, and current sensing application and thus it uses semiconductor.
advertisement
advertisement

4. LVDT is used to measure ______________
a) crank angle
b) engine speed
c) large displacements
d) gas temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: To measure large displacements, LVDT is used.

5. What is the disadvantage of the piezoelectric pressure pickup?
a) it can only give pressure difference
b) it can measure only low pressure
c) it is not suitable for dynamic measurement
d) has too much sensitivity
View Answer

Answer: a
Explanation: By using piezoelectric pressure pickup only the pressure difference can be measured and not the low pressure.
advertisement

6. Thermistors are desirable because of their ______________
a) linear output
b) large temperature coefficient
c) suitability for high temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only thermistors have the property to give large temperature coefficients.

7. Seebeck effect is used in ______________
a) thermistors
b) thermocouples
c) rtd
d) hot-wire sensor
View Answer

Answer: b
Explanation: Seebeck effect is a property in thermocouples and not in thermistors and RTD.
advertisement

8. Hot-wire sensors are used for the measurement of ______________
a) temperature
b) pressure
c) mass flow rate
d) smoke intensity
View Answer

Answer: c
Explanation: Only mass flow rate is measured by using hot-wire sensors.

9. Knock sensors use ______________
a) thermistors
b) thermocouples
c) piezoelectric pickup
d) flap type sensors
View Answer

Answer: c
Explanation: In piezoelectric pickup knock sensors are used while seebeck effect is used in thermocouples.
advertisement

10. Catalytic converters use lambda sensors to keep ______________
a) exhaust temperature constant
b) exhaust pressure constant
c) excess air ratio within a range
d) flow rate of air constant
View Answer

Answer: c
Explanation: Only lambda sensors are used in catalytic converters to keep excess air ratio within a range.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter