IC Engine Questions and Answers – Stirling Cycle and Ericsson Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stirling Cycle And Ericsson Cycle”.

1. The Stirling cycle consists of ___________
a) two isothermal and two constant pressure processes
b) two isothermal and two constant volume processes
c) two isothermal and two adiabatic processes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. In a Stirling cycle, the heat rejection and addition takes place at constant ___________
a) pressure
b) volume
c) temperature
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. If Stirling cycle with regenerative arrangement and Carnot cycle operate within same temperature limits, then the thermal efficiency of Carnot cycle will be ___________
a) same
b) half
c) twice
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The Ericsson cycle consists of ___________
a) two isothermal and two constant pressure processes
b) two isothermal and two constant volume processes
c) two isothermal and two adiabatic processes
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The Ericsson cycle consists of two isothermal and two constant pressure processes while the Stirling cycle consists of two isothermal and two constant volume processes.

5. Stirling and Ericsson cycles are ___________
a) reversible cycles
b) irreversible cycles
c) quasi-static cycles
d) semi-reversible cycles
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. The efficiency of Stirling cycle is _____________ Carnot cycle.
a) greater than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. The concept of regeneration is used in which of the following cycles?
a) Rankine and Stirling
b) Rankine and Ericsson
c) Ericsson and Stirling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. The efficiency of Ericsson cycle is ___________ Carnot cycle.
a) greater than
b) less than
c) equal to
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. Both the Ericsson cycle and Joule’s cycle have two constant pressure processes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter