IC Engine Questions and Answers – Gaseous Fuels

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gaseous Fuels”.

1. Gaseous fuel is most suited for IC engine since the physical delay is almost ___________
a) zero
b) more
c) less
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: As compared to other fuels there is almost no delay in gaseous fuel and for this purpose, it is preferred the most.
advertisement

2. What is the advantage of hydrogen as an IC engine fuel?
a) high volumetric efficiency
b) low fuel cost
c) no HC and CO emissions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The main advantage of hydrogen as an IC engine fuel is that there are no HC and CO emissions.

3. What is the disadvantage of hydrogen as a fuel in an IC engine?
a) storage is safe
b) low NOx
c) detonating tendency
d) easy handling
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Which is the major constituent of natural gas?
a) ethane
b) methane
c) butane
d) propane
View Answer

Answer: b
Explanation: Only methane is the major constituent of natural gas.

5. What is the octane of natural gas?
a) 60-80
b) 80-100
c) >100
d) <60
View Answer

Answer: c
Explanation: The octane number of natural gas is always > 100.
advertisement

6. What is the major disadvantage of LPG as fuel in automobiles?
a) reduction in life of engine
b) less power compared to gasoline
c) reduction in life of engine & less power compared to gasoline
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. Hydrogen gas has ______________ self-ignition temperature.
a) very low
b) very high
c) no
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. The energy content of air hydrogen mixture is _________ than liquid hydrocarbon fuels.
a) lower
b) higher
c) negligible
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter