IC Engine Questions and Answers – Electronic Injection System – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine Questions and Answers – Electronic Injection System – 1”.

1. _____________ senor senses the amount of oxygen in the engine exhaust and calculates air-fuel ratio.
a) Engine temperature
b) Exhaust gas
c) Air flow
d) Air inlet temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Exhaust gas senor senses the amount of oxygen in the engine exhaust and calculates air-fuel ratio while engine temperature sensor senses the temperature of the engine coolant, and from this data the computer adjusts the mixture strength to rich side for cold starting.
advertisement

2. In _____________ sensor, output voltage changes in proportion to air-fuel ratio.
a) engine temperature
b) exhaust gas
c) air flow
d) air inlet temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Only in exhaust gas sensor, output voltage changes in proportion to air-fuel ratio.

3. The _____________ sensor senses the temperature of the engine coolant, and from this data the computer adjusts the mixture strength to rich side for cold starting.
a) engine temperature
b) exhaust gas
c) air flow
d) air inlet temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: The engine temperature sensor senses the temperature of the engine coolant, and from this data the computer adjusts the mixture strength to rich side for cold starting while the air flow sensor, monitors mass or volume of air flowing into the intake manifold for adjusting the quantity of fuel and exhaust gas senor senses the amount of oxygen in the engine exhaust and calculates air-fuel ratio.
advertisement
advertisement

4. The _____________ sensor, monitors mass or volume of air flowing into the intake manifold for adjusting the quantity of fuel.
a) engine temperature
b) exhaust gas
c) air flow
d) air inlet temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: The air flow sensor, monitors mass or volume of air flowing into the intake manifold for adjusting the quantity of fuel while exhaust gas senor senses the amount of oxygen in the engine exhaust and calculates air-fuel ratio.

5. The _____________ sensor, checks the temperature of the ambient air entering the engine for fine tuning the mixture strength.
a) engine temperature
b) exhaust gas
c) air flow
d) air inlet temperature
View Answer

Answer: d
Explanation: The air inlet temperature sensor, checks the temperature of the ambient air entering the engine for fine tuning the mixture strength whereas the engine temperature sensor senses the temperature of the engine coolant, and from this data the computer adjusts the mixture strength to rich side for cold starting while the air flow sensor, monitors mass or volume of air flowing into the intake manifold for adjusting the quantity of fuel and exhaust gas senor senses the amount of oxygen in the engine exhaust and calculates air-fuel ratio.
advertisement

6. The _____________ sensor, senses the movement of the throttle plate so that the mixture flow can be adjusted for engine speed and acceleration.
a) throttle position
b) manifold pressure
c) camshaft position
d) knock
View Answer

Answer: a
Explanation: The throttle position sensor, senses the movement of the throttle plate so that the mixture flow can be adjusted for engine speed and acceleration while the manifold pressure sensor, monitors vacuum in the engine intake manifold so that the mixture strength can be adjusted with changes in engine load and the camshaft position sensor, senses rotation of engine camshaft for speed and timing of injection.

7. The ___________ sensor, monitors vacuum in the engine intake manifold so that the mixture strength can be adjusted with changes in engine load.
a) throttle position
b) manifold pressure
c) camshaft position
d) knock
View Answer

Answer: b
Explanation: The manifold pressure sensor, monitors vacuum in the engine intake manifold so that the mixture strength can be adjusted with changes in engine load and the camshaft position sensor, senses rotation of engine camshaft for speed and timing of injection.
advertisement

8. The _____________ sensor, senses rotation of engine camshaft for speed and timing of injection.
a) throttle position
b) manifold pressure
c) camshaft position
d) knock
View Answer

Answer: c
Explanation: The camshaft position sensor, senses rotation of engine camshaft for speed and timing of injection whereas the throttle position sensor, senses the movement of the throttle plate so that the mixture flow can be adjusted for engine speed and acceleration while the manifold pressure sensor, monitors vacuum in the engine intake manifold so that the mixture strength can be adjusted with changes in engine load.

9. The _____________ sensor, is a microphone type sensor that detects ping or pre-ignition noise so that the ignition timing can be retarded.
a) throttle position
b) manifold pressure
c) camshaft position
d) knock
View Answer

Answer: d
Explanation: The knock sensor, is a microphone type sensor that detects ping or pre-ignition noise so that the ignition timing can be retarded while the camshaft position sensor, senses rotation of engine camshaft for speed and timing of injection whereas the throttle position sensor, senses the movement of the throttle plate so that the mixture flow can be adjusted for engine speed and acceleration while the manifold pressure sensor, monitors vacuum in the engine intake manifold so that the mixture strength can be adjusted with changes in engine load.
advertisement

10. In electronic fuel injection, there is improvement in the _____________ efficiency due to comparatively less resistance in the intake manifolds which will cause less pressure losses.
a) mechanical
b) volumetric
c) overall
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In electronic fuel injection, there is an improvement only in the volumetric efficiency due to comparatively less resistance in the intake manifolds which will cause less pressure losses and no other efficiencies are hindered.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter