IC Engine Questions and Answers – Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 2

«
»

This set of IC Engine Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 2”.

1. The thermal efficiency of a petrol engine is ____________ as compared to diesel engine.
a) same
b) less
c) more
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. The mean effective pressure of a diesel engine having fixed compression ratio will ____________ if cut off ratio decreases.
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

3. The indicated mean effective pressure of an engine is obtained from the indicator diagram drawn with the help of an engine indicator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The power actually developed by the engine cylinder of an I.C. engine is known as __________
a) theoretical power
b) actual power
c) indicated power
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

5. Number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are ____________ the speed of the engine in r.p.m.
a) equal to
b) one-half
c) twice
d) four-times
View Answer

Answer: a
Explanation: Number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are equal to the speed of the engine in r.p.m while number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are one half the speed of the engine in r.p.m.
advertisement

6. Number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are ____________ the speed of the engine in r.p.m.
a) equal to
b) one-half
c) twice
d) four-times
View Answer

Answer: b
Explanation: Number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are one half the speed of the engine in r.p.m. while number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are equal to the speed of the engine in r.p.m.

7. In a petrol engine, the mixture has the lowest pressure at the __________
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) end of compression stroke
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. In compression ignition engines, swirl denotes a __________
a) haphazard motion of the gases in the chamber
b) rotary motion of the gases in the chamber
c) radial motion of the gases in the chamber
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to __________
a) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke
b) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization
c) ensure that penetration is not high
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to
i) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke.
ii) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization.
iii) ensure that penetration is not high.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.