IC Engine Questions and Answers – Dissociation

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dissociation”.

1. Dissociation is the disintegration of burnt gases at __________ temperatures.
a) low
b) high
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

2. In lean mixtures no dissociation takes place at _____________ temperatures.
a) low
b) high
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. In rich mixtures dissociation is prevented by the available ____________
a) CO
b) CO2
c) O2
d) CO and O2
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Power output is maximum at stoichiometric ratio where there is ____________
a) dissociation
b) no dissociation
c) rich mixture
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Maximum dissociation is for ____________
a) lean mixture
b) rich mixture
c) stoichiometric
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum dissociation is for stoichiometric mixtures while in lean mixtures, generally no dissociation takes place.
advertisement

6. With dissociation, peak temperature is obtained ____________
a) at the stoichiometric ratio
b) when the mixture is slightly lean
c) when the mixture is slightly rich
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. With dissociation the exhaust gas pressure ____________
a) decreases
b) increases
c) no effect
d) increases upto certain air fuel ratio and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. For a given compression ratio, as the mixture is made progressively rich from lean the mean effective pressure ____________
a) increases
b) decreases
c) initially increases then decreases
d) remains more or less same
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

9. When the mixture is lean ____________
a) efficiency is less
b) power output is less
c) maximum temperature and pressure are higher
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Power output is less when the mixture is lean.
advertisement

10. For a compressor process with variable specific heat the peak temperature and pressure are ____________
a) lower
b) higher
c) no effect
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter