IC Engine Questions and Answers – Dual Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dual Cycle”.

1. Dual Cycle is a combination of ____________
a) Otto cycle and Diesel cycle
b) Otto cycle and Stirling cycle
c) Brayton cycle and steam cycle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Dual cycle is also known as ____________
a) Diesel cycle
b) Joule cycle
c) Mixed cycle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Another name for Dual cycle is a mixed cycle.

3. In Dual cycle, heat addition takes place ____________
a) at Constant volume
b) first at constant volume then at constant pressure
c) constant pressure
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Since, Dual Cycle is a combination of Otto cycle and Diesel cycle, so in Dual cycle, generally heat addition takes place first at constant volume then at constant pressure.
advertisement
advertisement

4. In Dual cycle, heat rejection takes place ____________
a) at constant volume
b) first at constant volume then at constant pressure
c) constant pressure
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Since, Dual Cycle is a combination of Otto cycle and Diesel cycle, so in Dual cycle, generally heat rejection takes place at constant volume.

5. Most high speed compression engines operate on ____________
a) Otto cycle
b) Diesel Cycle
c) Dual cycle
d) Carnot cycle
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. In a standard dual air cycle, for a fixed amount of heat supplied and a fixed value of compression ratio, the mean effective pressure ____________
a) shall increase with increase in rp and decreases in rc
b) shall increase with decrease in rp and increases in rc
c) shall remain independent of rp
d) shall remain independent of rc
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. The thermal efficiency of a diesel engine on weak mixtures is ____________
a) unaffected
b) lower
c) higher
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. The volumetric efficiency of a well designed engine may be ____________
a) 30 to 40%
b) 40 to 60%
c) 60 to 70%
d) 75 to 90%
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter