IC Engine Questions and Answers – Dual Fuel Operations

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dual Fuel Operations”.

1. The normal heptane(C7H16) is given a rating of ____________ octane number.
a) 0
b) 50
c) 100
d) 120
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. A fuel of an octane number rating of 75 matches in knocking intensity as a mixture of ___________
a) 75% iso-octane and 25% normal heptane
b) 75% normal heptane and 25% iso-octane
c) 75% petrol and 25% diesel
d) 75% diesel and 25% petrol
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

3. What are the two reference fuels used for cetane rating?
a) cetane and iso-octane
b) cetane and alpha-methyl naphthalene
c) cetane and normal heptane
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cetane and alpha-methyl naphthalene are the reference fuels taken for cetane rating.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. A mixture containing 65% of iso-octane and 35% of normal heptane will have ___________
a) cetane number 65
b) octane number 65
c) cetane number 35
d) octane number 35
View Answer

Answer: b
Explanation: A mixture containing 65% of iso-octane and 35% of normal heptane will have octane number 65 as octane number is the number percentage containing iso-octane.

5. A fuel of cetane number 40 has the same ignition quality as a mixture of ___________
a) 40% cetane and 60% alpha methyl naphthalene
b) 40% alpha methyl naphthalene and 60% cetane
c) 40% petrol and 60% diesel
d) 40% diesel and 60% petrol
View Answer

Answer: a
Explanation: A fuel of cetane number 40 has the same ignition quality as a mixture of 40% cetane and 60% alpha methyl naphthalene as cetane number is counted on cetane percentage.
advertisement

6. Which of the following is the anti-knock for compression ignition engines?
a) naphthene
b) tetra ethyl lead
c) amyl nitrate
d) hexadecane
View Answer

Answer: c
Explanation: Amyl nitrate is the anti-knock for compression ignition engines.

7. The fuels in order of decreasing knock tendency for spark ignition engines are ___________
a) paraffins, aromatics, naphthenes
b) paraffins, naphthenes, aromatics
c) naphthenes, aromatics, paraffins
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Paraffins have the highest knocking tendency, while naphthenes have less knocking than paraffins and aromatics have the lowest knocking tendency.
advertisement

8. Which of the following fuel has little tendency towards detonation?
a) Benzene
b) Iso-octane
c) Normal heptane
d) Alcohol
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzene has little tendency towards detonation.

9. Which of the following fuel detonates readily?
a) Benzene
b) Iso-octane
c) Normal heptane
d) Alcohol
View Answer

Answer: c
Explanation: Normal heptane detonates readily.
advertisement

10. The knocking tendency in spark ignition engines can be decreased by adding dopes like tetra ethyl lead and ethylene dibromide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.