Automotive Engine Components Design Questions and Answers – IC Engine – Cylinder and Cylinder Liner

«
»

This set of Automotive Engine Components Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IC Engine – Cylinder and Cylinder Liner”.

1. What is the primary function of the cylinder in the engine?
a) To hold the crankshaft
b) To guide the camshaft
c) To guide the piston
d) To hold the valves
View Answer

Answer: c
Explanation: The two primary functions of the cylinder is to act as the combustion chamber in the engine and to guide the piston movement. The crankshaft’s function is to transfer rotary motion.
advertisement

2. What type of cooling system is used in an early single-cylinder engine with cooling fins around it?
a) Coolant cooled
b) Air-cooled
c) Oil cooled
d) Water-cooled
View Answer

Answer: b
Explanation: The early single-cylinder engine has cooling fins around. The heat from the cylinder is passed through the surface of the fins and when it is exposed to a current of air the engine cools.

3. In modern engines, the cylinder is made of what material?
a) Cast iron
b) Tin
c) Steel
d) Aluminum
View Answer

Answer: d
Explanation: Earlier Cast iron was used as the cylinder material, but due to its heavyweight, modern cars use Aluminum which resulted in better efficiency.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Why liners are used in the cylinder?
a) Having liner only with better-material can be more economical
b) Having liner results in low cost
c) Having liner only with better-material can be less economical
d) Having liner results in high cost
View Answer

Answer: a
Explanation: By having cylinder liner only with better-material can be more economical instead of having all the material of the engine with a better grade of material.

5. Usually, Cylinder liner is made up of what material?
a) Tungsten
b) Cast iron alloy
c) Aluminum alloy
d) Mild steel
View Answer

Answer: b
Explanation: Cast iron along with chromium or vanadium is used as the cylinder liner material because of its low thermal expansion and lubrication property.
advertisement

6. Which of the mentioned below is a type of liner?
a) Cold liner
b) Hot liner
c) Dry liner
d) Cast iron liner
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two types of liners Dry liner and Wet liner, dry liners are the one which is not in direct contact with coolant. Wet liners are the one which has direct contact with the coolant.

7. A cylinder has clearance length is 0.3mm and cylinder diameter is 150mm, what is the clearance volume?
a) 45mm3
b) 0.45mm3
c) 0.55mm3
d) 0.045mm3
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearance volume = Clearance length × Cylinder diameter
=0.3 × 150
= 45mm3
advertisement

8. In the below-shown cross-section of the cylinder diagram, what is the portion name?
Find the portion name in the cross-section of the cylinder diagram
a) Coolant
b) Liner
c) Air filter
d) Water jacket
View Answer

Answer: d
Explanation: The space shown in the diagram is called a Water jacket. Through water jackets, the water flows around the engine cylinder. Coolant is the anti-freezer added to stop the boiling of water. Liner is the one that is around the cylinder and the air filter is not related to the diagram.

9. Which of the following are the two types of Cylinder liners?
a) Cold and Hot liners
b) Mild and Soft liners
c) Dry and Wet liners
d) Tungsten and Titanium Liners
View Answer

Answer: c
Explanation: The two types of cylinder liners are Dry and Wet liners. Dry liners are the one which is not in direct contact with that coolant and Wet liners have direct contact with the coolant
advertisement

10. Which of the mentioned below is not the desired property of the cylinder and cylinder liner?
a) It should be corrosion resistant
b) It should not be wear-resistant
c) It should withstand thermal stresses
d) It should be strong enough to withstand high gas pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Cylinder guides the piston moment, in case there is a loss in lubrication, the cylinder should not wear off. So, the cylinder and cylinder liner should be wear-resistant.

11. Why engine block has Cylinder for piston moment, why not cube or cuboidal?
a) The cylinder has good aesthetic
b) Stresses are equally distributed in the cylinder
c) Design rule
d) The cylinder doesn’t wear
View Answer

Answer: b
Explanation: The joints in the cube or cuboidal tend to crack because the stresses are not equally distributed over the entire surface and also a lot of friction is produced between the piston and the guiding surface. But in the cylinder, the stresses are equally distributed.

12. In which type of cylinder liner cooling is more efficient?
a) Dry liner
b) Hot liner
c) Wet liner
d) Steel liner
View Answer

Answer: c
Explanation: Wet liners have direct contact with the coolant, there is no separate material between cylinder liner and cylinder. Hence cooling is more efficient in Wet liner.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Automotive Engine Components Design.

To practice all areas of Automotive Engine Components Design, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.