IC Engine Questions and Answers – Advantages of Two Stroke Engines

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages of Two Stroke Engines”.

1. The work required to overcome the friction of the exhaust and suction strokes is saved.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. As there is a working stroke in every revolution, a more uniform turning moment is obtained on the crankshaft and therefore, a __________ flywheel is required.
a) heavier
b) slower
c) lighter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. Two stroke engines are __________ than four stroke engines for the same power output and speed.
a) heavier
b) slower
c) lighter
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. For the same output, two stroke engines occupy ___________ space.
a) greater
b) lesser
c) same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. The construction of a two stroke cycle engine is ____________ because it has ports instead of valves.
a) complex
b) simple
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. In case of two stroke engines because of scavenging, burnt gases remain in the clearance space as in case of four stroke engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, in fact in two stroke engines because of scavenging, burnt gases do not remain in the clearance space as in case of four stroke engines.

7. In a four stroke cycle diesel engine, compression __________
a) starts at 40º after bottom dead center and ends at 10º before top dead center
b) starts at 40º before top dead center and ends at 40º after bottom dead center
c) starts at top dead center and ends at 40º before bottom dead center
d) may start and end anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. In a four stroke cycle diesel engine, the exhaust valve __________
a) opens at 30º before bottom dead center and closes at 10º after top dead center
b) opens at bottom dead center and closes at top dead center
c) opens at 30º after bottom dead center and closes at 10º before top dead center
d) may open or close anywhere
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.