IC Engine Questions and Answers – Magneto Ignition System – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magneto Ignition System – 1”.

1. In magneto ignition system, as the engine speed increases the flow of current ____________
a) decreases
b) remains constant
c) increases
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In the magneto ignition system, engine speed is directly proportional to current rate, so, as the engine speed increases the flow of current increases.
advertisement

2. With magneto there is no starting difficulty.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, With magneto there is always a starting difficulty and sometimes a separate battery is needed for starting.

3. The magneto is best at high speeds and therefore is widely used for sports and racing cars, aircraft engines. etc.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. In two wheelers magneto ignition system is favoured due to ____________ weight and less maintenance.
a) light
b) heavy
c) light & heavy
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The magneto ignition system is light weight and requires less maintenance due to which it is preferred in two wheelers.

5. The main advantage of the high tension magneto ignition system lies in the fact that the wirings carry a very high voltage and thus there is a strong possibility of causing engine misfire due to leakage.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but the main disadvantage of the high tension magneto ignition system lies in the fact that the wirings carry a very high voltage and thus there is a strong possibility of causing engine misfire due to leakage.
advertisement

6. Transistorized coil ignition system, reduces ignition system maintenance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Transistorized coil ignition system, increases wear of the components.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, but in fact, a transistorized coil ignition system, reduces wear of the components.
advertisement

8. Transistorized coil ignition system, decreases reliability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, transistorized coil ignition system, increases reliability.

9. In transistorized coil ignition system, the life of spark plug is extended.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. In transistorized coil ignition system, the ignition of lean mixtures is improved.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter