IC Engine Questions and Answers – Fuel Air Cycle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuel Air Cycle”.

1. The air fuel ratio of the petrol engine is controlled by ____________
a) fuel pump
b) governor
c) injector
d) carburettor
View Answer

Answer: d
Explanation: The air fuel ratio of the petrol engine is controlled by carburettor and not by injector or fuel pump.
advertisement

2. Fuel consumption of diesel engines is not guaranteed at one quarter load because at such low loads ____________
a) the friction is high
b) the friction is unpredictable
c) the small difference in cooling water temperature or in internal friction has a disproportionate effect
d) the engine is rarely operated
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

3. The fuel air ratio in a petrol engine fitted with suction carburettor, operating with dirty air filter as compared to clean filter will be ____________
a) higher
b) lower
c) remain unaffected
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The theoretically correct air fuel ratio for petrol engine is of the order of ____________
a) 6:1
b) 9:1
c) 12:1
d) 15:1
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. Air fuel ratio for idling speed of a petrol engine is approximately ____________
a) 1:1
b) 5:1
c) 10:1
d) 15:1
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. Air fuel ratio at which a petrol engine can not work is?
a) 8:1
b) 10:1
c) 15:1
d) 20:1 and less
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. For maximum power generation, the air fuel ratio for a petrol engine of vehicles, is of the order of ____________
a) 9:1
b) 12:1
c) 15:1
d) 18:1
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. The following volume of air is required for consuming 1 litre of fuel by a four stroke engine is?
a) 1m3
b) 2.5m3
c) 5-6m3
d) 9-10m3
View Answer

Answer: d
Explanation: 9-10m3 volume of air is required for consuming 1 litre of fuel by a four stroke engine.

9. Diesel engine can work on very lean air fuel ratio of the order of 30:1. A petrol engine can also work on such a lean ratio provided?
a) it is properly designed
b) best quality fuel is used
c) can not work as it is impossible
d) flywheel size is proper
View Answer

Answer: c
Explanation: Petrol engine cannot work below air fuel ratio 20:1.
advertisement

10. A stoichiometric air fuel ratio is ____________
a) chemically correct mixture
b) lean mixture
c) rich mixture for idling
d) rich mixture for over loads
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter