IC Engine Questions and Answers – Nozzle

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Nozzle”.

1. _____________ is that part of an injector through which the liquid fuel is sprayed into the combustion chamber.
a) Governor
b) Nozzle
c) Throttle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Nozzle is that part of an injector through which the liquid fuel is sprayed into the combustion chamber while governor is a part used inside engine.
advertisement

2. _____________ is the first phase in obtaining proper mixing of the fuel and air in the combustion chamber.
a) Vaporization
b) Atomization
c) Carburation
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Atomization is the first phase in obtaining proper mixing of the fuel and air in the combustion chamber whereas vaporization is the escaping of liquid.

3. _____________ the injection pressure better the dispersion and penetration of the fuel into all the desired locations in combustion chamber.
a) Higher
b) Lower
c) Equal
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. If the density of compressed air in the combustion chamber is ____________ then the resistance to the movement of the droplets is higher.
a) high
b) low
c) same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When the density of compressed air in the combustion chamber is high then the resistance to the movement of the droplets is higher and dispersion of the fuel is better.

5. Fuel striking the walls of combustion chamber, decomposes and produces _____________ deposits.
a) iron
b) ash
c) carbon
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: When the fuel strikes the walls of combustion chamber, decomposes and produces carbon deposits as it can only be decomposed in carbon and not in iron and ashes.
advertisement

6. ___________ nozzle is used in open combustion chambers.
a) Single hole
b) Multi hole
c) Circumferential hole
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The circumferential hole nozzle is used in open type combustion chambers and single or multi hole nozzle are not used.

7. The size of the hole in a single hole nozzle is usually ___________
a) 0.2 mm
b) < 0.2 mm
c) > 0.2 mm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The size of the hole in a single hole nozzle is usually less than 0.2 mm for better sprinkling of fuel.
advertisement

8. In a single hole nozzle, the spray cone angle varies from ___________
a) 50 to 150
b) 100 to 150
c) 50 to 100
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The spray cone angle is usually in the range of 50 to 150 in a single hole nozzle.

9. The number of holes in a multi-hole nozzle, varies from ___________
a) 2 to 4
b) 4 to 18
c) 4 to 10
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The number of holes in a multi-hole nozzle, lies between 4 to 18 depending on the size and requirement of the engine.
advertisement

10. The hole diameter in a multi-hole nozzle, lies between ___________
a) 0.25 to 0.35 mm
b) 0.20 to 0.30 mm
c) 0.30 to 0.40 mm
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The hole diameter in a multi-hole nozzle, lies between the range of 0.25 to 0.35 mm for the better fuel flow in the combustion chamber.

11. The hole angle in a multi-hole nozzle, lies between ___________
a) 100 to 150
b) 200 to 350
c) 200 to 450
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The the hole angle in a multi-hole nozzle, lies between 200 to 450 for better fuel combustion.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter