IC Engine Questions and Answers – Magneto Ignition System – 2

«
»

This set of IC Engine Interview Questions and Answers focuses on “Magneto Ignition System – 2”.

1. In SI engine, to obtain required firing order ___________
a) battery is installed
b) distributor is installed
c) carburettor is installed
d) ignition coil is installed
View Answer

Answer: b
Explanation: In SI engine, to obtain required firing order distributor is installed and not battery or ignition coil.
advertisement

2. What is the standard firing order in a four cylinder petrol engine?
a) 1-2-3-4
b) 1-4-3-2
c) 1-3-2-4
d) 1-3-4-2
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Firing order is the order in which various cylinders of a multi cylinder engine fire.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The firing order is arranged to have power impulses equally spaced, and from the point of view of balancing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The main function of a ___________ is to conduct the high potential from the ignition system into the combustion chamber.
a) spark plug
b) magneto ignition
c) battery
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The main function of a spark plug is to conduct the high potential from the ignition system into the combustion chamber while magneto ignition ignites with magnetic effect and battery provides electricity.
advertisement

6. The spark plug must withstand pressures up to at least __________ bar.
a) 40
b) 50
c) 55
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. A cold plug has a large heat transfer path and a large area exposed to the combustion gases or compared to hot plug.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, a cold plug has a short heat transfer path and a small area exposed to the combustion gases, or compared to hot plug.
advertisement

8. In CDI system a capacitor is used to store the energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the CDI system a capacitor is used to store the energy, induction coil is not used.

9. In CDI system, the output voltage is relatively dependent of engine speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, in CDI system, the output voltage is relatively independent of engine speed.
advertisement

10. Ignition timing is the correct instant for the introduction of spark near the end of compression stroke in the combustion chamber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter