IC Engine Questions and Answers – C.I. Engines

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “C.I. Engines”.

1. NOx is reduced in a CI engine by the use of EGR.
a) increased
b) reduced
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: By using EGR in a CI engine, generally the emission of NOx is reduced.
advertisement

2. EGR and lower combustion temperatures contribute to an ____________ in solid soot.
a) decreases
b) increases
c) same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Frequent practice of EGR and lower combustion temperatures contribute to an increases in solid soot.

3. Platinum and palladium are two main catalyst materials used for converters on CI engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Platinum and palladium are only the two main catalyst materials that are used for converters on CI engines.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Platinum and palladium catalyst promotes the removal of ____________ of the gaseous HC in the exhaust.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In total platinum and palladium catalyst promote the removal of 30-80% of the gaseous HC in the exhaust.

5. Platinum and palladium catalyst promotes the removal of _____________ of the gaseous CO in the exhaust.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In total platinum and palladium catalyst promote the removal of 40-90% of the gaseous HC in the exhaust.
advertisement

6. Diesel fuel contains sulphur impurities, and this leads to poisoning of the catalyst materials.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

7. Traps are filter-like system often made of ceramic in the form of a monolith or mat, or metal wire mesh.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. Traps typically remove _____________ of particulates in the exhaust flow.
a) 30-80%
b) 40-90%
c) 50-100%
d) 60-90%
View Answer

Answer: d
Explanation: 60-90% of particulates in the exhaust flow are removed by traps.

9. Regeneration does not consists of combusting the particulates in the excess oxygen contained in the exhaust of the lean operating CI engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, regeneration consists of combusting the particulates in the excess oxygen contained in the exhaust of the lean operating CI engine.
advertisement

10. With greatly increased mixing efficiency and speeds, large regions of fuel-rich mixtures can be avoided when combustion starts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.