IC Engine Questions and Answers – Hydrocarbon Emissions

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrocarbon Emissions”.

1. The hydrocarbons appear due to flame quenching near the metallic walls.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The main reason for hydrocarbons emission is due to flame quenching near the metallic walls.
advertisement

2. The blowby HC emissions are about 30% of the total HC emission from the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: No, actually the blowby HC emissions are about 20% of the total HC emission from the engine.

3. The intake air-fuel mixture is used to push exhaust residual out of the open exhaust port called scavenging.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Scavenging is defined as the intake air-fuel mixture is used to push exhaust residual out of the open exhaust port.
advertisement
advertisement

4. When scavenging is done, some of the air and fuel mix with the exhaust gases and are expelled out of the cylinder before the exhaust port closes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. The exhaust of CI engines does not contain solid carbon soot particles that are generated in the fuel-rich zones within the cylinder during combustion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the exhaust of CI engines contains solid carbon soot particles that are generated in the fuel-rich zones within the cylinder during combustion.
advertisement

6. A single soot particle may contain up to ____________ carbon spheres.
a) 600
b) 5000
c) 6000
d) 8000
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. More than 90 to 95% of carbon particles originally generated within an engine are thus converted to CO2 and never comes out as carbon particles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: When the fuel is burnt more than 90 to 95% of carbon particles originally generated within an engine are thus converted to CO2 and never comes out as carbon particles.
advertisement

8. Upper level ozone is harmful to lungs and other biological tissue.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, ground level ozone is harmful to lungs and other biological tissue.

9. Ozone is harmful to plants and trees and causes very heavy crop losses each year.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Diatomic oxygen is highly reactive and initiates a number of different reactions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, monatomic oxygen is highly reactive and initiates a number of different reactions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter