IC Engine Questions and Answers – Fuels

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuels”.

1. Ignition quality of petrol is expressed by?
a) octane number
b) calorific value
c) self ignition temperature
d) cetane number
View Answer

Answer: a
Explanation: Ignition quality of petrol is expressed by octane number and that of diesel by cetane number.
advertisement

2. Petrol is distilled at a temperature in range of ______________
a) 30-65ºC
b) 65-220ºC
c) 220-350ºC
d) 350-450ºC
View Answer

Answer: b
Explanation: Petrol is distilled at a temperature in range of 65-220ºC while kerosene is distilled at 220-350ºC.

3. Kerosene is distilled at ____________
a) 30-65ºC
b) 65-220ºC
c) 220-350ºC
d) 350-450ºC
View Answer

Answer: c
Explanation: Kerosene is distilled at 220-350ºC and petrol is distilled at a temperature in range of 65-220ºC.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Self-ignition temperature of petrol is of the order of ____________
a) 150ºC
b) 240ºC
c) 370ºC
d) more than 500ºC
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. What is Iso-octane?
a) It has an octane number of 0
b) It has an octane number of 50
c) It has an octane number of 100
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. Octane number is determined by comparing the performance of petrol with the following hydro-carbons?
a) iso-octane
b) mixture of normal heptane and iso octane
c) alpha methyl napthalene
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

7. What is Cetane?
a) It has zero cetane number
b) It has 100 cetane number
c) It helps detonation
d) It is a straight chain paraffin
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

8. Ethyl fluid is used ___________
a) to increase the octane rating of the fuel
b) to increase the cetane rating of the fuel
c) as a defrosting agent
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For practical purposes, ethyl fluid is used to increase the octane rating of the fuel.

9. Normal heptane ___________
a) accelerates auto-ignition
b) helps to resist auto-ignition
c) does not affect auto-ignition
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?
a) diesel
b) petrol
c) gasoline
d) fuel oil
View Answer

Answer: c
Explanation: Gasoline is the lightest and most volatile liquid fuel.

11. Polymerization is a chemical process in which molecules of a compound become ___________
a) larger
b) smaller
c) liquid
d) gaseous
View Answer

Answer: a
Explanation: Polymerization is defined as a chemical process in which molecules of a compound become larger.

12. Diesel fuel, compared to petrol is ___________
a) less difficult to ignite
b) just about the same difficult to ignite
c) more difficult to ignite
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

13. In a diesel engine the diesel fuel injected into cylinder would burn instantly at about compressed air temperature of ___________
a) 250ºC
b) 500ºC
c) 1000ºC
d) 1500ºC
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

14. When crude oil is heated, then which of the following hydrocarbon is given off first?
a) kerosene
b) gasoline
c) paraffin
d) natural gas
View Answer

Answer: d
Explanation: When crude oil is heated, then natural gas is given off first.

15. Gaseous fuel guarantees are based on ___________
a) calorific value of oil
b) low heat value of oil
c) mean heat value of oil
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.