IC Engine Questions and Answers – Systems In Modern Carburetors

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Systems In Modern Carburetors”.

1. An SI engine sometimes continues to run for a very small period even after the ignition is switched off. This phenomenon is called?
a) idling
b) dieseling
c) throttling
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Dieseling is the phenomenon in which an SI engine sometimes continues to run for a very small period even after the ignition is switched off.
advertisement

2. Dieseling may take place due to ___________
a) engine idling speed set to high
b) increase in compression ratio due to carbon deposits
c) inadequate or low octane rating
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Dieseling may take place due to engine idling speed set to high, increase in compression ratio due to carbon deposits, inadequate or low octane rating, engine overheating, too high spark plug heat range, incorrect adjustment of idle fuel-air mixture, sticking of throttle, requirement of tune up of engine and oil entry into the cylinder.

3. Dieseling may take place due to ___________
a) engine overheating
b) too high spark plug heat range
c) incorrect adjustment of idle fuel-air mixture
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Dieseling may take place due to engine idling speed set to high, increase in compression ratio due to carbon deposits, inadequate or low octane rating, engine overheating, too high spark plug heat range, incorrect adjustment of idle fuel-air mixture, sticking of throttle, requirement of tune up of engine and oil entry into the cylinder.
advertisement
advertisement

4. Dieseling may take place due to ___________
a) sticking of throttle
b) requirement of tune up of engine and oil entry into the cylinder
c) none of the mentioned
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Dieseling may take place due to engine idling speed set to high, increase in compression ratio due to carbon deposits, inadequate or low octane rating, engine overheating, too high spark plug heat range, incorrect adjustment of idle fuel-air mixture, sticking of throttle, requirement of tune up of engine and oil entry into the cylinder.

5. The solenoid valve operated idling circuit reduces ___________
a) engine performance
b) hydrocarbon emissions
c) co emissions
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
Participate in IC Engine Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. In order to accelerate the vehicle and consequently its engine, the mixture required is very ___________
a) rich
b) lean
c) thin
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, in order to accelerate the vehicle and consequently its engine, the mixture required is very rich.

7. An economizer valve opens at ______________ throttle operation.
a) half
b) full
c) partial
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: An economizer valve, generally opens at full throttle operation.
advertisement

8. Economizer is also known as ___________
a) power enrichment system
b) power less system
c) power throttle system
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Another name for economizer is power enrichment system.

9. Economizer allows a large opening to the main jet when the throttle is ____________ beyond a specified limit.
a) closed
b) opened
c) partially opened
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. The metering rod used in an economizer ___________
a) is tapered
b) is not tapered
c) may be tapered
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.