IC Engine Questions and Answers – Reducing Emissions by Chemical Methods

«
»

This set of IC Engine Quiz focuses on “Reducing Emissions by Chemical Methods”.

1. Cyanuric acid is a ____________ solid material that sublimes in the exhaust flow.
a) high-cost
b) low-cost
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Cyanuric acid is a low-cost solid material in comparison to other chemicals that sublime in the exhaust flow.
advertisement

2. ____________ are materials that absorb selected molecular compounds and catalyze chemical reactions.
a) Catalysts
b) Chromium
c) Zeolite
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Zeolite are materials that absorb selected molecular compounds and catalyze chemical reactions, while catalysts are not material and also chromium does not serve the purpose of absorption.

3. ____________ is collected during engine startup time when the catalytic converter is cold, and then later released back into the exhaust flow when the converter is hot.
a) HC
b) CO
c) CO2
d) H2O
View Answer

Answer: a
Explanation: Only HC is collected during engine startup time when the catalytic converter is cold, and then later released back into the exhaust flow when the converter is hot and no other gases.
advertisement
advertisement

4. A ____________ reduction of cold-start HC has been achieved.
a) 20%
b) 30%
c) 35%
d) 40%
View Answer

Answer: c
Explanation: Till now only 35% reduction of cold-start HC has been achieved.

5. H2 emissions occur under ____________ operating conditions.
a) rich
b) lean
c) constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only H2 emissions occur when the operating conditions are rich.
advertisement

6. Exhaust gas recycle is done by ducting some of the exhaust flow back into the intake system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Exhaust gas recycle is done by ducting some of the exhaust flow back into the intake system, usually immediately after the throttle.

7. The amount of flow in EGR, can be as high as ____________ of the total intake.
a) 20%
b) 30%
c) 35%
d) 40%
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. EGR combines with the exhaust residual left in the cylinder from the previous cycle to effectively reduce the ____________ combustion temperature.
a) minimum
b) maximum
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: EGR combines with the exhaust residual left in the cylinder from the previous cycle to effectively reduce the maximum combustion temperature as during exhaust the temperature is very high.

9. The flow rate of EGR is not controlled by the Engine management system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The flow rate of EGR is only controlled by the Engine management system.
advertisement

10. ____________ in EGR results in some cycle partial burns and, in the extreme, total misfires.
a) Decrease
b) Increase
c) Consistency
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When there is an increase in EGR it results in some cycle partial burns and, in the extreme, total misfires.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter