IC Engine Questions and Answers – Air Cooled Systems

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Air Cooled Systems”.

1. Air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines while air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as a coolant.
advertisement

2. Air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as a coolant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Air cooling system is used in industrial and agricultural engines where there can be a strong objection to use of water as coolant while air cooling system is used in small engines whose application gives extreme importance to weight such as aircraft engines.

3. The volumetric efficiency of an air-cooled engine is higher due to high cylinder head temperatures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the volumetric efficiency of an air-cooled engine is lower due to high cylinder head temperatures.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The design of the engines in air-cooled system becomes simpler, as no water jackets are required.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

5. There is a danger of coolant leakage in air-cooled systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, there is no danger of coolant leakage in air-cooled systems.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The weight per B.P. of air-cooled engine is ___________ than that of water-cooled engine.
a) greater
b) less
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In comparison with water-cooled engine, the weight per B.P. of air-cooled engine is less.

7. The control of cooling system in air-cooled system is not easier than in water-cooled system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the control of cooling system in air-cooled system is much easier than in water-cooled system.
advertisement

8. A broken fin affects much in air-cooled engine while a hole in the radiator may stop a water-cooled engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, a broken fin does not affect much in air-cooled engine while a hole in the radiator may stop a water-cooled engine.

9. In air-cooled engine, high mean cylinder temperatures mean reduced carbon deposits on the combustion chamber wall.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. The warm-up performance of air-cooled engine is not better.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the warm-up performance of air-cooled engine is better.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.