IC Engine Questions and Answers – Classification of Lubricating System – 1

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification Of Lubricating System – 1”.

1. Lubricating grease is a solid to semi-solid dispersion of a thickening agent in a liquid lubricant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

2. Greases perform better than oils under conditions requiring ___________
a) high bearing loads and shock loads
b) slow journal speed
c) temperature extremes
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Greases perform better than oils under conditions requiring
i) high bearing loads and shock loads
ii) slow journal speed
iii) temperature extremes
iv) cleanliness or avoidance of splash
v) minimum attention
vi) a seal against external contaminants
vii) large bearing clearances.

3. Greases perform better than oils under which of the following conditions?
a) cleanliness or avoidance of splash
b) minimum attention
c) a seal against external contaminants
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Greases perform better than oils under conditions requiring
i) high bearing loads and shock loads
ii) slow journal speed
iii) temperature extremes
iv) cleanliness or avoidance of splash
v) minimum attention
vi) a seal against external contaminants
vii) large bearing clearances.
advertisement
advertisement

4. What are the various types of greases used for lubrication?
a) calcium soap greases
b) sodium soap greases
c) aluminium soap greases
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The various types of greases used for lubrication are
i) calcium soap greases
ii) sodium soap greases
iii) aluminium soap greases
iv) mixed soap greases
v) barium soap greases
vi) lithium soap greases
vii) pure petroleum greases.

5. Wet sump lubrication system employ a large capacity oil sump at the base of crank chamber, from which the oil is drawn by a low pressure oil pump and delivered to various parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

6. Splash system is suitable for high and medium speed engines having moderate bearing load pressures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, splash system is suitable for low and medium speed engines having moderate bearing load pressures.

7. Semi pressure system is a combination of splash and pressure systems.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

8. Semi pressure system does not enables higher bearing loads and engine speeds to be employed as compared to splash system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Semi pressure system enables higher bearing loads and engine speeds to be employed as compared to splash system.

9. In full pressure system, oil from the oil sump is pumped under pressure to the various parts requiring lubrication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement

10. Full pressure sump lubrication system is generally adopted for high capacity engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dry sump lubrication system is generally adopted for high capacity engines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter