IC Engine Questions and Answers – Rating of Fuels

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rating Of Fuels”.

1. For best results of efficient combustion, high speed diesel engines need an approximate cetane number of _____________
a) 100
b) 10
c) 50
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. Calorific value of diesel oil is of the order of ___________
a) 3000 kcal/kg
b) 5000 kcal/kg
c) 7500 kcal/kg
d) 10000 kcal/kg
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Carbon residue in diesel oil should not be more than ___________
a) 1%
b) 0.5%
c) 0.1%
d) 0.01%
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which is the most popular firing order in the case of four cylinder in-line I.C. engine?
a) 1-2-3-4
b) 1-3-2-4
c) 1-4-2-3
d) 1-3-4-2
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. What is the compression ratio of motor cars?
a) 5
b) 7
c) 10
d) 13
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. What is the specific gravity of diesel oil?
a) 1
b) 0.7
c) 0.85
d) 0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

7. Freezing temperature of petrol is about ___________
a) 0.65
b) 0.75
c) 0.85
d) 0.95
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. Choose the correct statement, detonation can be controlled by ___________
a) varying compression ratio
b) using lean mixture
c) retarding the spark timing
d) reducing the r.p.m
View Answer

Answer: c
Explanation: Detonation can be controlled by retarding the spark timing.

9. The efficiency of I.C. engines normally is of the order of ___________
a) 15-20%
b) 20-25%
c) 25-30%
d) 30-35%
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. What is the firing order of a six stroke I.C. engine?
a) 1-3-6-5-2-4
b) 1-4-2-5-6-3
c) 1-6-2-5-4-3
d) 1-5-3-4-2-6
View Answer

Answer: d
Explanation: The firing order of a six stroke I.C. engine is 1-5-3-4-2-6 and the firing order in the case of four cylinder in-line I.C. engine is 1-3-4-2.

11. Sulphur content in diesel engine oil should not be more than ___________
a) 10%
b) 5%
c) 1%
d) 0.1%
View Answer

Answer: c
Explanation: None.

12. The ash content in diesel oil should not be more than ___________
a) 1%
b) 5%
c) 0.1%
d) 0.01%
View Answer

Answer: d
Explanation: The ash content in diesel oil should not be more than 0.01% while sulphur content in diesel engine oil should not be more than 1%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.