IC Engine Questions and Answers – Surface Ignition Alcohol C.I. Engine

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Surface Ignition Alcohol C.I. Engine”.

1. Which of the following statement is not correct with respect to alcohols as alternate fuel in IC engines?
a) anti-knock characteristics of alcohol is poor
b) alcohol contains about half the heat energy of gasoline/litre
c) alcohol does not vaporize as easily as gasoline
d) alcohols are corrosive in nature
View Answer

Answer: a
Explanation: Anti-knock characteristics of alcohol is good.
advertisement

2. What is the mixture of Gasohol?
a) 90% ethanol + 10% gasoline
b) 10% ethanol + 90% gasoline
c) 40% ethanol + 60% gasoline
d) 50% ethanol + 50% gasoline
View Answer

Answer: b
Explanation: 10% ethanol + 90% gasoline makes gashol.

3. Stoichiometric air-fuel ratio of alcohol when compared to gasoline is?
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Small amount of gasoline is added to alcohol to ___________
a) reduce the emission
b) to increase the power output
c) to increase the efficiency
d) to improve cold weather starting
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. Methanol by itself is not a good CI engine fuel because ___________
a) its octane number is high
b) its cetane number is low
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. Anti-knock characteristics of alcohol when compared to gasoline is?
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Anti-knock characteristics of alcohol when compared to gasoline is higher and stoichiometric air-fuel ratio of alcohol when compared to gasoline is generally lower.

7. Alcohols alone cannot be used in CI engines as ___________
a) their self ignition temperature is high
b) latent heat of vaporization is high
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. The compression ratio of alcohol fuel lies between ___________
a) 11:1 to 13:1
b) 7:1 to 9:1
c) 5:1 to 7:1
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. The calorific value of alcohols is _____________ in diesel oil.
a) higher than
b) lower than
c) same
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

10. Which is the effective inhibitor of pre-ignition?
a) alcohol
b) water
c) lead
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The effective inhibitor of pre-ignition is water and not alcohol or lead.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter