IC Engine Questions and Answers – Catalytic Converters

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Catalytic Converters”.

1. A catalyst is a substance that accelerates a chemical reaction by lowering the energy needed for it to proceed.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: A catalyst is defined as a substance that accelerates a chemical reaction by lowering the energy needed for it to proceed.
advertisement

2. The catalyst is consumed in the reaction and so functions indefinitely unless degraded by heat, age, contaminants or other factors.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the catalyst is not consumed in the reaction and so functions indefinitely unless degraded by heat, age, contaminants or other factors.

3. Catalytic converters are chambers mounted in the flow system through which the exhaust gases pass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The chambers present in catalytic converters does not contain catalytic material, which promotes the oxidation of the emissions contained in the exhaust flow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact, the chambers present in catalytic converters contain catalytic material, which promotes the oxidation of the emissions contained in the exhaust flow.

5. Catalytic converters are called three-way converters because they are used to reduce the concentration of CO. HC, and NOx in the exhaust.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Catalytic converters are used to reduce the concentration of CO. HC, and NOx in the exhaust that is why they are called three-way converters.
advertisement

6. Catalytic converter is usually a stainless steel container mounted along the exhaust pipe of the engine.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Catalytic converter is made up of a stainless steel container mounted along the exhaust pipe of the engine.

7. Outside the container of the catalytic converter, there is a porous ceramic structure through which the exhaust gas flows.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In fact inside the container of the catalytic converter, there is a porous ceramic structure through which the exhaust gas flows.
advertisement

8. In most converters, the ceramic is a single honeycomb structure with many flow passages.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Volume of the ceramic structure of a converter is generally about twice the displacement volume of the engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, the volume of the ceramic structure of a converter is generally about half the displacement volume of the engine.
advertisement

10. The catalyst materials most commonly used are platinum, palladium and rhodium.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Platinum, palladium and rhodium are the most common materials used as catalysts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter