IC Engine Questions and Answers – Effects of Supercharging

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effects Of Supercharging”.

1. The knock limit is dependent upon ___________
a) the type of fuel used
b) mixture ratio
c) spark advance
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The knock limit is dependent upon the following factors
i) the type of fuel used
ii) mixture ratio
iii) spark advance
iv) design feature of the engine.
advertisement

2. For volatile petroleum fuels of high octane number, the knocking is reduced at _____________ mixture.
a) very rich
b) very lean
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: It has been observed that for volatile petroleum fuels of high octane number, the knocking is reduced at very rich mixture and reduces pre-ignition at very lean mixture.

3. For volatile petroleum fuels of high octane number, pre-ignition is reduced at _____________ mixture.
a) very rich
b) very lean
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: For volatile petroleum fuels of high octane number, pre-ignition is reduced at very lean mixture while the knocking is reduced at very rich mixture.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In alcoholic fuels the knock is reduced at _____________ mixtures.
a) rich
b) lean
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In alcoholic fuels the knock is reduced at rich mixtures because of the cooling effect of high latent heat of the fuel.

5. A slight ___________ in lean mixture makes the engine operation irregular and intermittent.
a) increase
b) reduction
c) heat
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Very lean and very rich mixtures give non-knocking operations, and as a reason a slight reduction in lean mixture makes the engine operation irregular and intermittent.
Take IC Engine Tests Now!
advertisement

6. The ignition timings and thermal load on the engine affect the knock limit of _____________ engine.
a) SI
b) CI
c) SI & CI
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The ignition timings and thermal load on the engine affect the knock limit of SI engine while there is no such case in CI engine.

7. The pressure of supercharger used is ___________
a) 1.0 to 1.3 bar
b) 1.2 to 1.4 bar
c) 1.3 to 1.5 bar
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In general, the supercharger pressure of 1.3 to 1.5 bar is used, which corresponds to about 30 to 50 percent supercharging.
advertisement

8. In CI engine, the power developed by the turbocharger is sufficient to drive the compressor, and overcome mechanical friction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In CI engine there is no use of superchargers, as in the case of SI engines, so the power from turbocharger is sufficient to drive the compressor and overcome mechanical friction.

9. Increase in pressure and temperature of the intake air increases significantly delay and rate of pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Increase in pressure and temperature of the intake air reduces significantly delay and rate of pressure.
advertisement

10. The speed range of turbocharger is from ___________
a) 10000 to 20000 r.p.m
b) 20000 to 30000 r.p.m
c) 30000 to 40000 r.p.m
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The speed range of the turbocharger is from 20000 to 30000 r.p.m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.