IC Engine Questions and Answers – Fuel Injection In S.I. Engine

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fuel Injection In S.I. Engine”.

1. The injection of fuel into a SI engine can be done by ___________
a) direct injection of fuel into the cylinder
b) injection of fuel close to the inlet valve
c) injection of fuel into the inlet manifold
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The injection of fuel into a SI engine can be done by
i) direct injection of fuel into the cylinder
ii) injection of fuel close to the inlet valve
iii) injection of fuel into the inlet manifold.
advertisement

2. _____________ injection is adopted when manifold injection is contemplated.
a) Continuous
b) Timed
c) Continuous & Timed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: When manifold injection is contemplated, generally, continuous injection is adopted.

3. In _____________ injection, fuel is injected only during induction stroke over a limited period.
a) continuous
b) timed
c) continuous & timed
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally, in timed injection, fuel is injected only during induction stroke over a limited period.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Fuel injection in an SI engine _____________ volumetric efficiency.
a) increases
b) decreases
c) maintains constant
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally, the fuel injection in an SI engine increases volumetric efficiency.

5. By using fuel injection in an SI engine, better _____________ efficiency is obtained.
a) thermal
b) mechanical
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Better thermal efficiency is obtained, by using fuel injection in an SI engine.
Take IC Engine Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. By using fuel injection in an SI engine, lower _____________ is obtained.
a) exhaust emission
b) thermal efficiency
c) unpredictable
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Lower exhaust emission is obtained by using fuel injection in an SI engine.

7. Which is the most accurate gasoline injection system?
a) direct injection
b) port injection
c) throttle body injection
d) manifold injection
View Answer

Answer: b
Explanation: Of all the gasoline injection system, the most accurate gasoline injection system is port injection.
advertisement

8. What is the advantage of fuel injection in an SI engine?
a) low initial cost
b) low maintenance requirements
c) increased volumetric efficiency
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The main advantage of fuel injection in SI engine is increased volumetric efficiency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

advertisement

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.