IC Engine Questions and Answers – Types of Lubricants

«
»

This set of IC Engines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types Of Lubricants”.

1. The ____________ are obtained from the residual mass left during crude petroleum distillation.
a) fatty oils
b) synthetic lubricants
c) mineral lubricating oils
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

2. Parafins crudes generally give a lower yield of lubricating oils than naphthenic crudes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Actually, paraffin crudes generally give a higher yield of lubricating oils than naphthenic crudes.

3. In mineral lubricating oils, bubble towers are used for fractionalisation of oil into two or three fractions of different viscosities.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. Fatty oils from animal and vegetable origin are sometimes used alone but are frequently mixed with mineral oils.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

5. Olive oil is employed for lubricating textile machinery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Olive oil is employed for lubricating textile machinery, as it can be easily washed out from cloth without leaving any stain.
advertisement

6. Lard oil is used for making lubricants for railway engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Rapeseed oil is used for making lubricants for railway engines.

7. Rapeseed oil is used for producing lubricants for internal combustion engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lard oil is used for producing lubricants for internal combustion engines.
advertisement

8. Caster oil is usually compounded with heavy mineral oils for making extreme pressure lubricants.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

9. Which of the following are the types of synthetic lubricants?
a) dibasic acid esters
b) organo-phosphate esters
c) silicate esters
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The types of synthetic lubricants are
i) dibasic acid esters
ii) organo-phosphate esters
iii) silicate esters
iv) silicon polymers
v) polyglycolethers and related compounds
vi) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds.
advertisement

10. Which of the following are the types of synthetic lubricants?
a) silicon polymers
b) polyglycolethers and related compounds
c) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The types of synthetic lubricants are
i) dibasic acid esters
ii) organo-phosphate esters
iii) silicate esters
iv) silicon polymers
v) polyglycolethers and related compounds
vi) fluorinated and chlorinated hydrocarbon compounds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – IC Engine.

To practice all areas of IC Engine, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter